Filmový svet v slzách: Zomrel Donald Sutherland

NETKY.SK • 21 Jún 2024, 09:30 • 2 min
Filmový svet v slzách: Zomrel Donald Sutherland

NEW YORK - Vo veku 88 rokov zomrel vo štvrtok kanadský filmový a televízny herec Donald Sutherland, ktorého kariéra trvala sedem desaťročí. Smrť svojho otca potvrdil jeho syn, herec Kiefer Sutherland.

slovakia

left justify in out

"Osobne si myslím, že to bol jeden z najvýznamnejších hercov v dejinách filmu. Nikdy sa nezľakol žiadnej úlohy, dobrej, zlej ani škaredej. Miloval to, čo robil, a robil to, čo miloval, a človek nikdy nemôže chcieť viac," uviedol Kiefer Sutherland na sieti X.

Donald Sutherland sa preslávil vo filmoch ako Tucet špinavcov (1967), MASH (1970), Kellyho hrdinovia (1970), Klute (1971), Teraz sa nepozeraj (1973), Orol pristál (1976), Študentský zverinec (1978), Obyčajní ľudia (1980), Revolúcia (1985), Biele obdobie sucha (1989), JFK (1991) či Pýcha a predsudok (2005).

Bol držiteľom cien Emmy, Zlatý glóbus, ako aj čestného Oscara za celoživotnú tvorbu z roku 2017. Predtým, ako Sutherland prešiel na dlhú kariéru uznávaného charakterového herca, stelesňoval nepredvídateľnú, protištátnu kinematografiu 70. rokov.

Sutherlandovi sa dostalo rôznych pôct vrátane uvedenia na Kanadský chodník slávy v roku 2000 a na Hollywoodsky chodník slávy v roku 2011. Kanadská pošta v októbri 2023 vydala na jeho počesť známku, ktorá pripomína jeho kariéru ako jedného z najuznávanejších a najvšestrannejších kanadských hercov.

 

Sutherland sa narodil v kanadskom New Brunswicku a začal ako reportér rozhlasových správ, neskôr v roku 1957 odcestoval do Londýna študovať na London Academy of Music and Dramatic Art.

Neskôr prijal malé úlohy v britskom filme a televízii. Jeho prvé významné úlohy boli vo vojnových filmoch vrátane The Dirty Dozen z roku 1967, Kelly's Heroes a M*A*S*H z roku 1970. 

Kanadský premiér Justin Trudeau si spomenul, že keď sa prvýkrát stretol so Sutherlandom, bol "hlboko, hlboko zasiahnutý hviezdami." "Moje myšlienky smerujú ku Kieferovi a celej rodine Sutherlandovcov, ako aj všetkým Kanaďanom, ktorí sú nepochybne zarmútení tým, že sa to dozvedeli, ako som teraz ja," povedal. "Bol to muž so silnou prítomnosťou, brilantnosťou vo svojom remesle a skutočne, skutočne veľký kanadský umelec," dodal.

Americký prezident Joe Biden povedal, že Sutherland bol "jediným hercom, ktorý inšpiroval a zabával svet celé desaťročia." Ron Howard, ktorý režíroval Sutherlanda vo filme Backdraft z roku 1991, povedal, že je "jedným z najinteligentnejších, najzaujímavejších a najpútavejších filmových hercov všetkých čias."

Napriek početným úlohám nebol nikdy nominovaný na Oscara. V roku 2017 dostal čestnú cenu Akadémie. Sutherland bol počas svojej kariéry známy svojím politickým aktivizmom a spolu s Fondom protestoval proti vojne vo Vietname.

Svoje presvedčenie nasmeroval aj do niektorých svojich rolí, vrátane The Hunger Games: Mockingjay - Part 2, kde hral tyranského prezidenta Snowa. Sutherland v roku 2015 pre BBC povedal, že dúfa, že spoločensko-politické posolstvo filmu pomôže mladým fanúšikom lepšie si uvedomiť svet okolo nich.

Jeho memoáre Vymyslené, ale stále pravdivé by mali vyjsť v novembri.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: BBC News, Foto: news.sky.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies