Finančná stabilita vs. mzdové nároky: Vláda SR oznámila plán na zvýšenie platov verejných zamestnancov

NETKY.SK • 3 September 2024, 15:49 • 2 min
Finančná stabilita vs. mzdové nároky: Vláda SR oznámila plán na zvýšenie platov verejných zamestnancov

BRATISLAVA - 3. septembra 2024 sa na pôde Úradu vlády SR uskutočnilo 3. kolo kolektívneho vyjednávania k vyšším kolektívnym zmluvám so zástupcami štátu a KOZ .

slovakia

left justify in out

V rámci kolektívneho vyjednávania k vyšším kolektívnym zmluvám ponúkla vláda Slovenskej republiky na rok 2025 garantovanú odmenu pre každého zamestnanca vo výške 600 eur a zvýšenie platových taríf pre zamestnancov verejnej správy v roku 2026 o 2 %.

Túto ponuku vláda Slovenskej republiky predostrela sociálnym partnerom aj napriek tomu, že pre nehospodárnosť bývalých vlád medzi rokmi 2020 až 2023 stojí Slovenská republika v súčasnosti pred bezprecedentnou potrebou konsolidácie verejných financií.

Ministerstvo financií SR preto už koncom roka 2023 oznámilo, že aktuálna situácia nedovolí od septembra 2024 ani od januára 2025 valorizovať mzdy vo verejnej správe z dôvodu silného tlaku na potrebu ozdravenia verejných financií.

Napriek tomu, že štát je najväčší zamestnávateľ, musí dbať aj na možnosti dostupných verejných zdrojov a dodržiavať rozpočtovú zodpovednosť. Vláda Slovenskej republiky považuje ponuku za ústretovú a férovú, ktorá navyše vzišla z dôkladnej analýzy dát a vývoja miezd počas predchádzajúcich rokov.

Od roku 2013, s výnimkou obdobia počas pandémie, zaznamenala Slovenská republika rast miezd naprieč celou ekonomikou. Od roku 2012 narástla nominálna produktivita o približne 50 %, zatiaľ čo mzdy narástli až o viac ako 77 %.

Medzi rokmi 2015 - 2023 rástli mzdy vo verejnej správe vo všetkých profesiách rýchlejšie (67 % - 104 %) ako mzdy v hospodárstve (62 %), v súkromnej sfére (57 %) a tiež rýchlejšie ako inflácia (39 %). Priemerné platy vo verejnom sektore sú vo všeobecnosti vyššie, ako je priemerná nominálna mesačná mzda v národnom hospodárstve a vyššie ako priemerná mzda v súkromnom sektore.

Napríklad mzda zamestnancov štátnych rozpočtových organizácií bola v roku 2023 vyššia o 42 % ako priemerná nominálna mesačná mzda v hospodárstve a o 48 % vyššia ako priemerná mzda v súkromnom sektore.

Najväčší podiel na percentuálnom raste priemerného platu zamestnancov vo verejnej správe má valorizácia z roku 2023. Mzdy sa zvýšili od 1. 1. 2023 o 7 % a od 1. 9. 2023 o ďalších 10 %. Rovnako 10 % nárast miezd bol od 1. 1. 2023 v oblasti školstva, kde prišlo k ďalšej valorizácii od 1. 9. 2023 o ďalších 12 %. Toto zvýšenie sa z dvoch tretín prejaví až v roku 2024.

Posilnenie mzdového ohodnotenia niektorých zamestnancov verejnej správy v súčasnosti nastane aj vplyvom už schválených návrhov zákonov. Ide napríklad o kompenzáciu regionálnych rozdielov pedagogickým a odborným zamestnancom.

Na tento účel bola vyčlenená suma 60 miliónov eur. Novela zákona o pedagogických zamestnancoch tiež zavádza kompenzačný príspevok k rozšíreniu počtu prijímateľov vrátane pedagogických a odborných zamestnancov materských škôl.

Novela zákona o štátnej službe napríklad navyšuje mzdové pomery príslušníkom Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby či Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky. V tomto prípade ide o dočasné stabilizačné a náborové príspevky, ktoré majú priamy vplyv na výšku príjmu. 

Okrem samotného zvýšenia miezd je predmetom kolektívneho vyjednávania aj úprava podmienok zamestnávania ako napríklad dĺžka pracovného času. V tejto súvislosti je potrebné pripomenúť, že zamestnanci v štátnej a verejnej službe majú dlhodobo vyrokované priaznivejšie podmienky pracovného času v podobe 7 a pol hodiny týždenne, čo oproti štandardnému 8 hodinovému pracovnému času predstavuje kratší pracovný čas o 6,25 %.       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies