Firma ChatGPT OpenAI sa dohodla s majiteľom Vogue. Jeho vyhľadávaču SearchGPT umožní zobrazovať širší obsah

NETKY.SK • 21 August 2024, 17:25 • 2 min
Firma ChatGPT OpenAI sa dohodla s majiteľom Vogue. Jeho vyhľadávaču SearchGPT umožní zobrazovať širší obsah

OpenAI a globálny magazínový gigant Condé Nast oznámili partnerstvo, ktoré umožní ChatGPT a jeho vyhľadávaciemu nástroju SearchGPT zobrazovať obsah z Vogue, The New Yorker, GQ a ďalších známych publikácií. Viacročná dohoda je poslednou takouto dohodou, ktorú OpenAI uzavrela s veľkými mediálnymi spoločnosťami.

slovakia

left justify in out

Obsah produkovaný mediálnymi organizáciami vyhľadávajú technologické spoločnosti, ktoré ho využívajú na trénovanie svojich modelov AI (umelej inteligencie).

Niektoré mediálne spoločnosti vrátane New York Times a Chicago Tribune sa tomu bránili a podnikli právne kroky na ochranu ich obsahu.

OpenAI a Condé Nast nezverejnili finančné podmienky dohody. „Zaviazali sme sa spolupracovať s Condé Nast a ďalšími spravodajskými vydavateľstvami, aby sme zaistili, že keďže AI hrá väčšiu úlohu pri zisťovaní a doručovaní správ, zachováva presnosť, integritu a rešpektovanie kvalitných správ,“ povedal Brad Lightcap, prevádzkový riaditeľ OpenAI.

Organizácie spravodajských médií videli, že ich obchodné modely spochybnil vzostup sociálnych médií a iných digitálnych platforiem. „Naše partnerstvo s OpenAI začína kompenzovať časť týchto príjmov, čo nám umožňuje naďalej chrániť a investovať do našej žurnalistiky a kreatívneho úsilia,“ povedal generálny riaditeľ Condé Nast Roger Lynch.

OpenAI minulý mesiac spustila svoj prototyp vyhľadávacieho nástroja poháňaného AI, SearchGPT.
OpenAI minulý mesiac spustila svoj prototyp vyhľadávacieho nástroja poháňaného AI, SearchGPT.
Zdroj: Marketing Aid

OpenAI minulý mesiac spustila svoj prototyp vyhľadávacieho nástroja poháňaného AI, SearchGPT. Vo vyhlásení v tom čase spoločnosť uviedla, že zhromažďuje spätnú väzbu a poznatky od svojich partnerov v spravodajskom priemysle na vývoj novej platformy.

Medzi ďalšie, ktoré uzavreli partnerstvo s firmou AI, patria Time Magazine, Financial Times a Associated Press.

Technológiu AI chatbotov považujú mnohí analytici za kľúčovú súčasť internetových vyhľadávačov v budúcnosti.

Gigant vyhľadávacích nástrojov Google sa tiež preteká v pridávaní nástrojov poháňaných AI do svojich produktov. Zatiaľ čo iné spoločnosti využívajúce AI sledujú vyhľadávacie produkty, Google zostáva zďaleka dominantným hráčom s viac ako 90% podielom na globálnom trhu.

Zmeny v tom, ako vyhľadávače reagujú na dopyty – ponúkajú konverzačné odseky namiesto nasmerovania používateľov na odkazy – tiež vyvolali znepokojenie medzi spravodajskými mediálnymi spoločnosťami, z ktorých mnohé sa spoliehajú na návštevnosť z vyhľadávania pre publikum a príjmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Foto: Getty Images
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies