GAMING Francúzi prepísali herné výrazy do rodného jazyka. Chcú zachovať jeho čistotu

NETKY.SK • 4 Jún 2022, 16:00 • 3 min
GAMING Francúzi prepísali herné výrazy do rodného jazyka. Chcú zachovať jeho čistotu

Francúzsko pravidelne vydáva varovania pred znehodnotením svojho jazyka. Francúzski predstavitelia v pondelok pokračovali vo svojom dlhoročnom boji za zachovanie čistoty jazyka a prepracovali pravidlá používania anglického videoherného slovníka.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo niektoré výrazy majú jasné preklady – „pro-gamer“ sa bude najnovšie používať „joueur professionalnel“. Na druhej strane budú iné výrazy o niečo komplikovanejšie, prípadne inak označované ako napríklad: „streamer“ po novom „joueur-animateur en direct“.

 

 

Ministerstvo kultúry, ktoré je do procesu zapojené, pre agentúru AFP uviedlo, že sektor videohier je plný anglicizmov, ktoré môžu pre nehráčov pôsobiť ako „prekážka porozumenia“.

 

 

 

 

Stáročná jazyková stráž Académie Française vo februári varovala pred „degradáciou, ktorá sa nesmie považovať za nevyhnutnú“. Zdôraznila pojmy vrátane značky vlakového operátora SNCF „Ouigo“ (vyslovuje sa „ideme“) spolu s priamymi importmi, ako sú „veľké dáta“ a „drive-in“. Informuje o tom The Guardian.

 

 

 

 

Pondelkové zmeny však boli zverejnené v oficiálnom vestníku, čím sa stali záväznými pre vládnych pracovníkov.

 

Nové pojmy, ktoré by po novom mali mať oficiálne francúzske alternatívy, sú „cloud gaming“, ktorý sa stáva „jeu video en nuage“ a „eSports“, ktorý sa bude prekladať ako „jeu video de competition“.

 

 

Ministerstvo uviedlo, že odborníci prehľadali webové stránky a časopisy s digitálnymi hrami, aby zistili, či už na ne francúzske výrazy existujú. Všeobecnou myšlienkou, uviedlo ministerstvo, bolo umožniť obyvateľom jednoduchšiu komunikáciu.

 

Možno vás zaujme: GAMING Zaujímavý plán Indie herného vývojára! Prekvapil netradičnou špeciálnou verziou svojej hry

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies