Gideon Sa'ar sa vracia do izraelskej vlády: Nový pakt s Netanyahuom a koniec rozporov s pravicou

NETKY.SK • 30 September 2024, 18:30 • 2 min
Gideon Sa'ar sa vracia do izraelskej vlády: Nový pakt s Netanyahuom a koniec rozporov s pravicou

JERUZALEM - Strana Zjednotená pravica MK Gideona Sa'ara vstúpi do vlády, uviedli Sa'ar a premiér Benjamin Netanjahu v spoločnom vyhlásení v nedeľu večer. Toto oznámenie bolo dramatickým krokom, ktorý prišiel necelý týždeň po tom, ako sa Sa'ar priblížil k vstupu do vlády ako minister obrany, ale dohoda bola prerušená.

slovakia

left justify in out

Líder strany Nová nádej Gideon Sa'ar sa v nedeľu vrátil do vlády premiéra Benjamina Netanjahua, len niečo vyše týždňa po tom, ako premiérov spojenec, ktorý sa stal jeho rivalom, vyhlásil, že neprijme ponuku nahradiť ministra obrany Yoava Gallanta.

Sa'ar a Netanjahu to oznámili na spoločnej tlačovej konferencii a krátko nato kabinet tento krok schválil.

"Oceňujem, že Gideon Sa'ar reagoval na moju žiadosť a súhlasil so vstupom do vlády. Tento krok prispieva k jednote medzi nami a k našej jednote tvárou v tvár našim nepriateľom," povedal Netanjahu.

Štyria Sa'arovi poslanci zvýšili počet členov vládnej koalície zo 64 na 68. To znamená, že dve krajne pravicové strany koalície, Náboženská sionistická strana a Otzma Yehudit, už nebudú môcť v niektorých hlasovaniach výmenou za politické ústupky ohroziť koaličnú väčšinu.

Členovia strany Nová nádej Gideon Saar a Ze'ev Elkin počas hlasovania v pléne Knesetu v Jeruzaleme 29. septembra 2024.
Členovia strany Nová nádej Gideon Saar a Ze'ev Elkin počas hlasovania v pléne Knesetu v Jeruzaleme 29. septembra 2024.
Zdroj: Flash90 / Yonatan Sindel

Sa'ar vstúpil do vlády spolu s vtedajším lídrom strany Bennym Gantzom 11. októbra. Sa'ar sa v marci od Gantzovej strany oddelil a opustil vládu pre tvrdenia, že izraelská politika v Gaze nebola agresívna ani účinná. Gantz nakoniec vládu opustil v júni.

"Počas diskusií v bezpečnostnom kabinete [keď bol predtým vo vláde] na mňa urobil veľký dojem Gideon Sa'ar svojou širokou víziou a schopnosťou prinášať kreatívne riešenia zložitých problémov. Viackrát sme sa zhodli na tom, aké kroky je potrebné podniknúť," pokračoval Netanjahu.

Sa'ar zasa uviedol, že jeho rozhodnutie vrátiť sa do vlády prišlo v "ťažkých a náročných dňoch", a vysvetlil, že je "dôležité posilniť Izrael, jeho vládu a jeho jednotu a súdržnosť", a vyhlásil, že jeho krok je "vlastenecký a správny".

"Nemá zmysel naďalej sedieť v opozícii, kde sa postoje väčšiny poslancov v otázke vojny líšia, dokonca sú ďaleko od mojich. Práve teraz je mojou povinnosťou pokúsiť sa prispieť k tomu, aby som sedel za stolom, kde sa prijímajú rozhodnutia," povedal Sa'ar.

Minister obrany Yoav Gallant počas stretnutia s vysokými dôstojníkmi IDF vo svojej kancelárii v Tel Avive, 28. septembra 2024.
Minister obrany Yoav Gallant počas stretnutia s vysokými dôstojníkmi IDF vo svojej kancelárii v Tel Avive, 28. septembra 2024.
Zdroj: Defense Ministry / Shachar Yurman

Sa'ar sa stal členom vlády uprostred novej ofenzívy proti Hizballáhu v Libanone a dva dni po tom, ako Izrael zabil dlhoročného vodcu tejto skupiny Hasana Nasralláha a niekoľko ďalších vysokopostavených veliteľov pri masívnom leteckom útoku na predmestí Bejrútu.

Udalosť prišla aj niekoľko hodín po nových leteckých útokoch na prístav Hodeida a elektrárne v Jemene, ktoré mali poškodiť Iránom podporovanú teroristickú skupinu Húsíov po tom, ako Hútíovia odpálili niekoľko balistických rakiet na Izrael.

"Meníme strategickú realitu na Blízkom východe," povedal Netanjahu na začiatku spoločnej tlačovej konferencie so Saarom. "Zmena rovnováhy síl so sebou prináša možnosť vytvárania nových spojenectiev v našom regióne, pretože Izrael víťazí. Naši nepriatelia a priatelia opäť vidia Izrael taký, aký je - silnú, odhodlanú a mocnú krajinu."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times of Israel, The Jeruzalem Post, Foto: Flash90 / Tomer Neuberg
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies