Hasiči bojujú s lesnými požiarmi v Kalifornii. Zlú situáciu im sťažuje nižšia vlhkosť a silný vietor

NETKY.SK • 18 Jún 2024, 16:20 • 2 min
Hasiči bojujú s lesnými požiarmi v Kalifornii. Zlú situáciu im sťažuje nižšia vlhkosť a silný vietor

LOS ANGELES - Hasiči od začiatku týždňa pokračujú v boji so sériou lesných požiarov v štáte Kalifornia na západe USA v prostredí vysokých teplôt, nižšej vlhkosti a silného vetra.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov o aktuálnych mimoriadnych udalostiach na webovej stránke kalifornského ministerstva lesníctva a požiarnej ochrany vypuklo cez víkend v štáte najmenej 11 lesných požiarov a pohltili desaťtisíce akrov pôdy.

Najväčší požiar, nazvaný Post Fire, vypukol v sobotu popoludní pri meste Gorman, asi 100 km severne od Los Angeles, a spálil viac ako 15 600 akrov (asi 63,1 km štvorcových) v okresoch Los Angeles a Ventura, pričom k pondelku bolo zachytených iba 8 percent.

Teraz je zaznamenaný ako doteraz najväčší požiar v Kalifornii v tomto roku, ktorý prekonal veľkosť Corral Fire, ktorý začiatkom tohto mesiaca spálil približne 14 000 akrov (asi 56,7 km štvorcových) v okrese San Joaquin v severnej Kalifornii.

Najmenej 1200 ľudí bolo nútených evakuovať z oblasti Hungry Valley State Vehicular Recreation Area, ktorá je populárnou oblasťou pre motocykle, štvorkolesové vozidlá a terénne vozidlá v dôsledku rýchlo sa pohybujúceho požiaru Post Fire. Viac ako 1100 hasičov, podporovaných 7 vrtuľníkmi a 114 motormi, tam pomáha bojovať s požiarom.

Hasiči 16. júna 2024 operujú na mieste požiaru v meste Gorman, asi 100 km severne od Los Angeles v Kalifornii v Spojených štátoch.
Hasiči 16. júna 2024 operujú na mieste požiaru v meste Gorman, asi 100 km severne od Los Angeles v Kalifornii v Spojených štátoch.
Zdroj: Xinhua

"Posádky pracujú na vytvorení obvodových požiarnych línií okolo okrajov požiaru. Lietadlá sa využívajú na zastavenie postupu požiaru, ale čelia problémom kvôli obmedzenej viditeľnosti," uviedlo Kalifornské ministerstvo lesníctva a požiarnej ochrany v pondelkovej aktualizácii na svojej webovej stránke.

"Hasiči budú cez noc pokračovať v práci na spevnení existujúceho perimetra na východnej strane požiaru, keďže sa očakáva, že vietor bude tlačiť požiar ďalej na juh smerom k jazeru Pyramid Lake," dodala agentúra.

Okresný manažment kvality ovzdušia na južnom pobreží v pondelok uviedol, že v dôsledku požiaru po požiari stále platí výstraha o kvalite ovzdušia a vyzýva obyvateľov v oblasti zasiahnutej dymom, aby obmedzili svoje vystavenie požiaru tým, že zostanú vo vnútri alebo hľadajú náhradné útočisko.

Podľa novej štúdie vedenej výskumníkmi z Kalifornskej univerzity v Los Angeles (UCLA) a zverejnenej začiatkom tohto mesiaca zomrelo v Kalifornii za desaťročie predčasne viac ako 52 000 ľudí v dôsledku znečistenia lesnými požiarmi.

Post Fire je jedným zo štyroch lesných požiarov, ktoré zúria v južnej Kalifornii. Ďalší veľký požiar s názvom Hesperia Fire vypukol v sobotu na ploche viac ako 1130 akrov (asi 4,6 km štvorcových), pričom 30 percent bolo pod kontrolou v okrese San Bernardino. Dva ďalšie menšie požiare v regióne, Lisa Fire a Max Fire, doteraz spálili 867 akrov (asi 3,5 km štvorcových) a 338 akrov (asi 1,37 km štvorcových).

Hasiči 16. júna 2024 operujú na mieste požiaru v meste Gorman, asi 100 km severne od Los Angeles v Kalifornii v Spojených štátoch.
Hasiči 16. júna 2024 operujú na mieste požiaru v meste Gorman, asi 100 km severne od Los Angeles v Kalifornii v Spojených štátoch.
Zdroj: Xinhua

Americká národná meteorologická služba v Los Angeles do pondelka varovala pred nebezpečnými poveternostnými podmienkami pred požiarmi, zatiaľ čo Národná meteorologická služba v Sacramente vydala varovanie s červenou vlajkou, ktorá bude platiť až do skorého utorňajšieho rána v centrálnom údolí a priľahlých úpätiach tohto štátu.

Takéto požiare na začiatku sezóny sú rozdúchavané predovšetkým teplom vysušenými trávami - ktorých rast explodoval počas dvoch po sebe idúcich vlhkých zím, povedal Daniel Swain, klimatický vedec z UCLA, citovaný denníkom Los Angeles Times. najväčšie noviny na západnom pobreží USA. Varoval, že ešte nebezpečnejšie požiare "by sa mohli objaviť aj neskôr v tomto roku".

Kalifornské ministerstvo lesníctva a požiarnej ochrany varovalo vo svojom výhľade na rok 2024 začiatkom tohto roka, že s rastom novej vegetácie sa môže suchosť zvýšiť od polovice mája do júna, čo môže viesť k väčšiemu počtu malých požiarov s možnosťou väčších požiarov v závislosti od veterných podmienok.

Hoci neexistujú žiadne bezprostredné známky sucha alebo sucha, môže sa to zmeniť, keď teploty stúpajú a podmienky sa menia. Okrem toho môže každoročná sezóna juhozápadného monzúnu začať neskoro, čo ovplyvní riziko požiaru súvisiaceho s bleskami v severnej Kalifornii neskôr v priebehu roka, dodal výhľad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies