Hasiči získajú vyššie nároky na rovnošaty a zlepšené pracovné podmienky

NETKY.SK • 4 Október 2024, 11:24 • 2 min
Hasiči získajú vyššie nároky na rovnošaty a zlepšené pracovné podmienky

BRATISLAVA - Prezident SR Peter Pellegrini podpísal novelu zákona o Hasičskom a záchrannom zbore, ktorá zvyšuje nároky hasičov na rovnošaty a upravuje ich pracovné podmienky. Zmeny, ktoré nadobudnú účinnosť 1. novembra, sa snažia dorovnať nároky hasičov s policajtmi a reflektovať aktuálne ekonomické podmienky.

slovakia

left justify in out

Dňa 3. októbra 2024 prezident SR Peter Pellegrini podpísal novelu zákona o Hasičskom a záchrannom zbore (HaZZ), ktorá prinesie zmeny v nárokoch hasičov na rovnošaty a ich pracovné podmienky.

Kancelária prezidenta o tejto novele informovala na svojom webe, pričom cieľom legislatívy je čiastočne dorovnať nároky hasičov s nárokmi policajtov a prispôsobiť ich aktuálnym ekonomickým podmienkam, vrátane inflácie a rastúcich cien rovnošiat.

Poslanec Národnej rady (NR) SR Samuel Migaľ, predkladateľ novely, v dôvodovej správe zdôraznil, že návrh zákona zvyšuje percentuálne nároky príslušníkov HaZZ týkajúce sa poskytovania rovnošiat a ich súčastí.

Po novom sa náhrada pri každoročnom obnovovaní "naturálnych náležitostí" pre hasičov zvýši zo súčasných 40 na 50 percent hodnoty rovnošaty a jej súčastí. Taktiež, príslušníčky HaZZ budú mať naďalej nárok na peňažný príspevok na nákup súčastí rovnošaty, ktoré nie sú zabezpečované služobným úradom. Výška tohto príspevku sa navyše zvýši z 15 na 30 percent hodnoty.

Novela zákona takisto spresňuje výpočet priemerného týždenného služobného času pre príslušníkov HaZZ a Horskej záchrannej služby. Podľa novej legislatívy bude možné spriemerovať čas výkonu štátnej služby v období šiestich mesiacov, pričom priemerný týždenný služobný čas, vrátane nadčasov, nesmie prekročiť 48 hodín.

Dôvodová správa upozorňuje, že v rámci tohto obdobia bude nutné jasne určiť, ktoré časy sa považujú za čas výkonu štátnej služby a ktoré za čas odpočinku. Toto opatrenie má za cieľ zabrániť neprimeranému zvýšeniu služobného času, keďže časy odpočinku nebudú môcť byť použité na kompenzáciu zvýšenia služobného času.

Zmena zákona nadobudne účinnosť 1. novembra 2024, pričom niektoré ustanovenia vstúpia do platnosti až začiatkom budúceho roka. Táto legislatívna úprava sa považuje za krok k zlepšeniu podmienok pre hasičov, čím sa snaží zabezpečiť spravodlivejší prístup k ich nárokom a podpore ich profesijného postavenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Kancelária prezidenta SR, Foto: FB/Hasičský a záchranný zbor
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies