Húfnice BIA a koniec životnosti húfnic Zuzana: Ministerstvo obrany plánuje modernizáciu

NETKY.SK • 21 August 2024, 17:58 • 2 min
Húfnice BIA a koniec životnosti húfnic Zuzana: Ministerstvo obrany plánuje modernizáciu

BRATISLAVA - Podľa ministra sa húfnice Zuzana postupne dostávajú na koniec svojej životnosti.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo obrany SR plánuje na jeseň intenzívne riešiť nákup húfnic BIA a predbežne počíta so 16 kusmi tejto techniky. Oznámil to minister obrany Robert Kaliňák na tlačovej konferencii.

"Ponúkame niekoľko produktov na zahraničných trhoch, ktoré nemáme zavedené v našej vlastnej armáde," vysvetlil Kaliňák. Dodal, že húfnice BIA by predstavovali významné obohatenie pre slovenské ozbrojené sily.

Podľa ministra sa húfnice Zuzana postupne dostávajú na koniec svojej životnosti.

"Obstarávanie húfnic Zuzana 2 je ešte potrebné dokončiť," poznamenal Kaliňák, pričom poukázal na výhodu menších rozmerov týchto húfnic.

Slovensko aktuálne diskutuje o predaji húfnic BIA s Malajziou a Brazíliou. Tieto húfnice sú produktom štátnej akciovej spoločnosti Konštrukta - Defence. Kaliňák zároveň spomenul, že oficiálnu ponuku na bojové vrtuľníky Viper ministerstvu americká strana zatiaľ nezaslala, a preto ju zatiaľ nedokázali posúdiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo obrany SR, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies