Ilustráciu k prvému dielu potterovskej ságy vydražili za takmer 2 mil. dolárov

NETKY.SK • 27 Jún 2024, 13:18 • 2 min
Ilustráciu k prvému dielu potterovskej ságy vydražili za takmer 2 mil. dolárov

NEW YORK - Originál ilustrácie z obálky prvého vydania knihy Harry Potter a kameň mudrcov sa v newyorskej aukcii predal za 1,9 milióna dolárov . Podľa agentúry DPA sa tak stal najdrahším artiklom spájaným so sériou o čarodejníckom učni, ktorý sa kedy vydražil.

slovakia

left justify in out

Prvý diel románu britskej autorky Joanne Rowlingovej vyšiel v angličtine v roku 1997. Vtedy dvadsaťtriročný kresliar Thomas Taylor zachytil Pottera na nástupišti deväť a trištvrte londýnskej stanice s vlakom do školy v Rokforte. Za svoju kresbu dostal od vydavateľstva Bloomsbury asi 800 dolárov, čo bola vtedy bežná sadzba pre začínajúceho ilustrátora diela málo známej autorky, napísal portál špecializovaný na správy o aukciách cllct.

Aukčná sieň Sotheby's očakávala predajnú cenu do 600 000 dolárov, čo finálna čiastka trojnásobne prekročila. V závere dražby štyria záujemcovia po telefóne licitovali o ilustrácii, rozhodlo posledných desať minút.

Doteraz držalo aukčný rekord za veci spojené s Potterom prvé vydanie knihy, ktoré sa v decembri 2021 predalo za 471 000 dolárov. Knihu začínajúcej autorky odmietlo 12 vydavateľstiev, nakoniec ju vytlačilo až Bloomsbury. Ani ich očakávania ale neboli vysoké, vyšlo len 500 výtlačkov.

Taylor originál kresby predal už v roku 2001 za 100 000 dolárov. Očakával, že po sfilmovaní série sa už pôvodné ilustrácie nebudú používať a cena by mohla klesať. Suma, ktorú vtedy za ilustráciu získal, sa Taylorovi podľa portálu cllct zdala veľmi slušná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: iDNES / ČTK / DPA, Foto: Profimedia
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies