Úrady predĺžili väzbu zakladateľa aplikácie Telegram Pavla Durova po zatknutí v Paríži

NETKY.SK • 26 August 2024, 11:16 • 2 min
Úrady predĺžili väzbu zakladateľa aplikácie Telegram Pavla Durova po zatknutí v Paríži

PARÍŽ - Francúzske súdne orgány v nedeľu predĺžili väzbu zakladateľa Telegramu narodeného v Rusku Pavla Durova po jeho zatknutí na parížskom letisku pre údajné trestné činy súvisiace s aplikáciou na odosielanie správ.

slovakia

left justify in out

Jeho sobotňajšie zatknutie na letisku Le Bourget pri Paríži bolo posledným mimoriadnym zvratom v kariére jednej z najvplyvnejších svetových technologických ikon.

Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu predĺžil vyšetrovací sudca, ktorý prípad rieši, zadržanie 39-ročného Durova aj na nedeľu večer. Toto počiatočné obdobie zadržania na účely vypočúvania môže trvať maximálne 96 hodín.

Keď sa táto fáza zadržania skončí, sudca môže rozhodnúť o jeho prepustení alebo vzniesť obvinenie a vziať ho do ďalšej väzby.

Francúzski vyšetrovatelia vydali zatykač na Durova v rámci vyšetrovania obvinení z podvodu, obchodovania s drogami, organizovaného zločinu, propagácie terorizmu a kyberšikany.

Durov je obvinený z toho, že nepodnikol kroky na obmedzenie kriminálneho používania jeho platformy, a bol zastavený po tom, čo v sobotu večer priletel do Paríža súkromným lietadlom z Baku. „Dosť bolo beztrestnosti Telegramu,“ povedal jeden vyšetrovateľ, ktorý vyjadril prekvapenie, že Durov odletel do Paríža s vedomím, že je hľadaný.

Vo vyhlásení v nedeľu večer Telegram uviedol: „Telegram dodržiava zákony EÚ vrátane zákona o digitálnych službách – jeho moderovanie je v rámci priemyselných štandardov a neustále sa zlepšuje ... Generálny riaditeľ Telegramu Pavel Durov nemá čo skrývať a často cestuje po Európe. Je absurdné tvrdiť, že platforma alebo jej vlastník sú zodpovední za zneužitie tejto platformy. Čakáme na rýchle vyriešenie tejto situácie."

Ruské úrady obvinili Francúzsko z „odmietnutia spolupráce“. Ruské veľvyslanectvo v Paríži požiadalo o prístup k Durovovi a uviedlo, že Francúzsko sa zatiaľ „zapojeniu“ do situácie vyhýbalo.

Durov opustil Rusko v roku 2014 po tom, čo odmietol splniť požiadavky Kremľa na zatvorenie opozičných skupín na sociálnej sieti VK, ktorú založil, keď mal 22 rokov. Z VK odišiel po spore s vlastníkmi napojenými na Kremeľ a zameral sa na Telegram, aplikáciu, ktorú založil so svojím bratom Nikolaiom v roku 2013.

Miliardár sociálnych médií Elon Musk zverejnil klip z tohto rozhovoru, kde Durov chválil Muskovo prevzatie X ako „skvelý vývoj“ s hashtagom „FreePavel“. Nasledoval druhým tweetom: „Liberté! Liberté! Liberté?"

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Foto: X / @TuckerCarlson
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies