Strelec na Trumpa hľadal informácie aj o kampaniach republikánov i demokratov, tvrdí FBI. Trumpovo zhromaždenie bolo zrejme „príležitostným cieľom“

NETKY.SK • 30 August 2024, 11:14 • 2 min
Strelec na Trumpa hľadal informácie aj o kampaniach republikánov i demokratov, tvrdí FBI. Trumpovo zhromaždenie bolo zrejme „príležitostným cieľom“

WASHINGTON - Muž, ktorý sa minulý mesiac pokúsil zavraždiť Donalda Trumpa, hľadal informácie o národných zjazdoch republikánov aj demokratov, než nakoniec spustil paľbu na zhromaždenie bývalého prezidenta v Butleri v Pensylvánii, povedali v stredu novinárom predstavitelia FBI a naznačili, že Trumpova udalosť bola „cieľ príležitosti“.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia FBI tiež uviedli, že nenašli žiadne náznaky ani dôkazy o tom, že by nejakí spolusprisahanci spolupracovali s 20-ročným Thomasom Matthewom Crooksom, ktorý sa pokúsil zabiť Trumpa len niekoľko dní predtým, ako prijal republikánsku prezidentskú nomináciu v RNC.

"Chcem v tom mať jasno: nezaznamenali sme žiadne náznaky, ktoré by naznačovali, že Crooks bol nariadený cudzou entitou, aby vykonal útok," povedal novinárom zástupca riaditeľa FBI Bobby Wells.

Ďalší predstaviteľ, Kevin Rojek, špeciálny agent FBI, ktorý má na starosti pobočku úradu v Pittsburghu, uviedol, že okrem hľadania informácií o oboch zjazdoch strelec hľadal aj podrobnosti o predvolebných podujatiach Trumpa a prezidenta Joea Bidena, ktorý bol v čase streľby na Trumpa stále predpokladaným kandidátom Demokratickej strany.

Thomas Crooks sa zaoberal „trvalým, podrobným úsilím naplánovať útok“ a „skúmal ľubovoľný počet udalostí a cieľov“ a nakoniec sa zacielil na míting Trumpa po tom, čo bol ohlásený začiatkom júla. Zdá sa, že zhromaždenie Trumpa bol „príležitostný cieľ,“ povedal Rojek.

5. júla Crooks na internete hľadal „kedy je zjazd demokratov“ a „kedy zjazd republikánov v roku 2024“.

Rojek uviedol, že vyšetrovatelia našli v obsahu, ktorý FBI získala z Crooksových účtov, „zmes ideológií“. "Povedal by som, že nevidíme žiadnu definitívnu ideológiu spojenú s našou témou, či už ľavicovú alebo pravicovú," povedal. "Bola to naozaj zmes a niečo, čo sa stále pokúšame analyzovať a vyvodiť závery."

Guľka, ktorá zasvišťala pri Trumpovej lebke a zasiahla ho do ucha počas útoku z 13. júla, po čom začal bývalý prezident krvácať, keď okolo neho tajná služba vytvorila múr a odviedla ho k vozidlu. Crooks bol zastrelený a zabitý niekoľko sekúnd po tom, čo zazneli výstrely. Pri útoku zahynul účastník zhromaždenia, bývalý veliteľ hasičov Corey Comperatore, ďalší boli zranení.

Kimberly Cheatleová, riaditeľka tajnej služby v čase streľby, odstúpila minulý mesiac pod tlakom zákonodarcov. Viacerí funkcionári tajnej služby dostali voľno, keďže sa začalo interné vyšetrovanie plánovania zhromaždenia, uviedol zdroj oboznámený s rozhodnutiami pre NBC News.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News, Foto: NY Post / AFP / Getty Images / Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies