Irán sa zaviazal reagovať na západné sankcie v súvislosti s dodávkami rakiet Rusku

NETKY.SK • 12 September 2024, 09:32 • 2 min
Irán sa zaviazal reagovať na západné sankcie v súvislosti s dodávkami rakiet Rusku

TEHERÁN - Irán odsúdil obvinenia západných krajín, že dodal Rusku rakety krátkeho doletu na použitie proti Ukrajine, a prisľúbil, že bude reagovať na nové sankcie uvalené trojicou európskych štátov.

slovakia

left justify in out

Teheránsky minister zahraničných vecí Abbás Araghčí v stredu vyhlásil, že Irán nedodal balistické rakety do Ruska a že Spojené štáty a ich spojenci konajú na základe "chybných informácií".

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaání označil v predchádzajúci deň sankcie, ktoré vyhlásili Británia, Francúzsko a Nemecko, za "ekonomický terorizmus" voči iránskemu ľudu a prisľúbil, že tieto tri európske krajiny budú čeliť "primeraným a proporcionálnym opatreniam".

Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo oznámili sankcie v ten istý deň po tom, ako Spojené štáty oficiálne obvinili Irán z dodávok zbraní Moskve. Týmito opatreniami sa rušia dvojstranné dohody o poskytovaní leteckých služieb do Iránu a ukladajú sa sankcie voči vlajkovému dopravcovi Iran Air, ktoré obmedzia jeho možnosť lietať do Európy.

"Okrem toho budeme pokračovať v označovaní významných subjektov a jednotlivcov zapojených do iránskeho programu balistických rakiet a transferu balistických rakiet a iných zbraní do Ruska," uviedli tri európske štáty.

Iránsky hovorca sa vo svojom vyhlásení nezmienil o podobných sankciách, ktoré vyhlásili USA. "Akékoľvek tvrdenie, že Iránska islamská republika predala balistické rakety Ruskej federácii, je úplne nepodložené a nepravdivé," povedal Kanaani.

"USA a E3 opäť konajú na základe chybných spravodajských informácií a chybnej logiky," uviedol Araghchi v príspevku na X. "Sankcionári by si mali položiť otázku: ako je Irán schopný vyrábať a údajne predávať sofistikované zbrane? Sankcie NIE sú riešením, ale súčasťou problému."

Moskva a Teherán sa však od invázie Moskvy vo februári 2022 zblížili, pričom Irán dodáva Rusku svoje bezpilotné lietadlá Šáhid.

V utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas návštevy Londýna spolu s britským ministrom zahraničných vecí Davidom Lammym vyhlásil, že Rusko dostalo od Iránu zásielky balistických rakiet a "pravdepodobne ich v priebehu niekoľkých týždňov použije na Ukrajine".

Varoval, že spolupráca medzi Moskvou a Teheránom ohrozuje širšiu európsku bezpečnosť, a dodal, že desiatky ruských vojakov absolvovali v Iráne výcvik v používaní rakiet Fath-360, ktoré majú dolet 120 km.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) obviňuje Irán z dodávok balistických rakiet krátkeho doletu do Ruska počas tlačovej konferencie s britským ministrom zahraničných vecí Davidom Lammym 10. septembra 2024 v Londýne.
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) obviňuje Irán z dodávok balistických rakiet krátkeho doletu do Ruska počas tlačovej konferencie s britským ministrom zahraničných vecí Davidom Lammym 10. septembra 2024 v Londýne.
Zdroj: Reuters / Alberto Pezzali

Britské ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že si predvolalo iránskeho charge d'affaires, najvyššieho diplomata krajiny v Londýne. "Vláda Spojeného kráľovstva sa jasne vyjadrila, že akýkoľvek transfer balistických rakiet do Ruska by sa považoval za nebezpečnú eskaláciu a čelil by výraznej reakcii," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení.

Na stránke X Kanaani uviedol, že správy o údajných presunoch sú "škaredou propagandou", ktorá sa používa na zakrytie "veľkej nezákonnej podpory Spojených štátov a niektorých západných krajín v oblasti zbraní pre genocídu v Gaze".

Irán je už teraz jednou z krajín s najprísnejšími sankciami na svete a niektorí odborníci spochybňujú vplyv ďalších hospodárskych sankcií, ktoré by mohli viac poškodiť strednú vrstvu v krajine ako jej vedúcich predstaviteľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Foto: A News
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies