Najčastejšie chyby pri jazdení s manuálnou prevodovkou: Na tieto 4 si dávajte pozor

NETKY.SK • 11 September 2024, 17:20 • 2 min
Najčastejšie chyby pri jazdení s manuálnou prevodovkou: Na tieto 4 si dávajte pozor

Chcete pre svoje auto to najlepšie a záleží vám na tom, aby ste nemuseli v blízkej budúcnosti investovať stovky eur do servisu? Potom si dávajte pozor na tieto 4 zlozvyky, ktoré majú mnohí vodiči a spôsobujú rýchlejšie opotrebovanie prevodovky.

slovakia

left justify in out

1. Odkladanie ruky na radiacu páku

Ak máte pri jazde položenú ruku na radiacej páke, zbytočne vyvíjate tlak na celý radiaci mechanizmus, kvôli čomu sa rýchlejšie opotrebuje. Vzniknú v ňom vôle a následne sa vám budú ťažšie radiť rýchlosti. Preto, pokiaľ nechcete zbytočne škodiť svojmu autu, radiacej páky sa chytajte len vtedy, keď idete meniť rýchlosť.

2. Radenie spiatočky pri pohybujúcom sa aute

Mnohí vodiči sa snažia zaradiť spiatočku ešte počas toho, ako sa auto pomaly hýbe smerom dopredu. Zvyčajne potom započujú škrípanie zubov, keďže ozubené koleso spiatočky nie je synchronizované a zasúva sa medzi ďalšie 2 kolesá. Z dlhodobého hľadiska sa pri takomto zaobchádzaní skôr poškodí ozubenie a prevodovka bude vyžadovať drahú opravu. Pred radením spiatočky preto vždy najprv úplne zastavte.

3. Nedostatočné vytláčanie spojky pri radení

Pokiaľ úplne nevytláčate spojku pri radení rýchlostných stupňov, do prevodovky sa môže prenášať malá časť výkonu motora. Pri radení sa tak viac namáhajú synchróny, ktoré majú na starosti vyrovnávanie otáčok ozubených kolies. Keď sa nadmerne opotrebujú, nebudú sa vám dať ľahko radiť rýchlostné stupne a na opravu si musíte pripraviť minimálne niekoľko stoviek eur. Preto, dbajte na to, aby ste pri radení spojku vytlačili až úplne na podlahu.

4. Preskakovanie rýchlostných stupňov

Radenie z dvojky rovno do štvorky alebo naopak síce moderné prevodovky zvládajú bez problémov, keďže synchróny sa starajú o vyrovnávanie otáčok, avšak, práve synchróny dostávajú pri preskakovaní rýchlostných stupňov najviac zabrať. Musia totiž prekonať väčší rozdiel otáčok. Najlepšie je preto radiť rýchlostné stupne postupne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Dominik Parajka
Dominik Parajka, Zdroj foto: vargazs, Pixabay
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies