TikTok sa nechce nechať obmedzovať EÚ ako gatekeeper. Súd mu žalobu zamietol

NETKY.SK • 18 Júl 2024, 11:42 • 2 min
TikTok sa nechce nechať obmedzovať EÚ ako gatekeeper. Súd mu žalobu zamietol

TikTok prehral dôležitý súdny spor v EÚ. Kontrola správania technologických gigantov voči používateľom pokračuje.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť ByteDance, vlastník TikToku, prehrala súdny spor proti svojmu označeniu za gatekeepera podľa nových európskych pravidiel pre technologické spoločnosti. Toto rozhodnutie vyniesol Všeobecný súd EÚ a posilňuje ním pozíciu regulačných orgánov EÚ, ktoré sa snažia obmedziť vplyv veľkých technologických spoločností.

ByteDance namietala, že označenie TikToku za gatekeepera by mohlo byť v rozpore s cieľom DMA podporovať hospodársku súťaž a chrániť menšie spoločnosti pred dominantnými hráčmi na trhu. Necíti sa vraj byť dostatočne etablovaná na trhu. Súd však rozhodol, že TikTok spĺňa všetky potrebné kritériá na zaradenie pod pôsobnosť DMA.

Sieť následne vyjadrila sklamanie z rozhodnutia, ale uviedla, že už podnikla kroky na dosiahnutie súladu s DMA. Hovorca Európskej komisie uviedol, že Komisia bude s ByteDance naďalej spolupracovať s cieľom zabezpečiť úplný súlad s pravidlami.

Zároveň TikTok sprísňuje svoje pravidlá aj v iných častiach sveta. V Malajzii po smrti používateľky, ktorá bola obeťou kyberšikany, tamojšia vláda zvažuje kriminalizáciu tohto činu a sprísnenie zodpovednosti poskytovateľov internetových služieb.

Podľa európskych pravidiel DMA sú gatekeeperi povinní zabezpečiť interoperabilitu svojich aplikácií na odosielanie správ s konkurenčnými aplikáciami, umožniť používateľom rozhodnúť sa, ktoré aplikácie si predinštalujú na svoje zariadenia, a nesmú uprednostňovať vlastné služby pred konkurenčnými.

TikTok sa obrátil na súd, aby objasnil, či by má byť zahrnutý do DMA. V blogovom príspevku oznamujúcom toto rozhodnutie sieť uviedla, že je najvýraznejším vyzývateľom najväčších firiem v tomto odvetví. Rozhodnutie súdu však znamená, že ByteDance bude považovaná za veľkú technologickú spoločnosť bez ohľadu na to, do akej pozície sa sama stavia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Reuters, Foto: cnbc.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies