Izrael súhlasí s lokálnymi humanitárnymi prestávkami v Gaze kvôli očkovaniu proti detskej obrne, tvrdí WHO

NETKY.SK • 30 August 2024, 10:43 • 2 min
Izrael súhlasí s lokálnymi humanitárnymi prestávkami v Gaze kvôli očkovaniu proti detskej obrne, tvrdí WHO

GAZA - Zdravotnícki pracovníci boli pripravení spustiť očkovanie, aby zabránili obávanému prepuknutiu detskej obrny v Gaze po tom, čo Izrael a teroristická skupina Hamas súhlasili s čiastočným prerušením bojov na niekoľko dní v niektorých častiach Pásma, uviedla vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia.

slovakia

left justify in out

Detský fond WHO a OSN UNICEF dúfajú, že poskytnú orálne vakcíny proti poliovírusu typu 2 (cVDPV2) viac ako 640 000 deťom v Pásme po tom, čo sa dieťa na palestínskom území nakazilo prvým potvrdeným prípadom za posledných 25 rokov.

Odborníci tvrdia, že bez očkovania a prestávok v bojoch na uľahčenie kampane môže vypuknúť epidémia, ktorá po mesiacoch vojny uvrhne civilné obyvateľstvo enklávy do ďalšej biedy.

Očkovacia kampaň, opísaná ako „humanitárne prestávky“, ktoré budú trvať tri dni v rôznych oblastiach vojnou zničeného územia, sa začne v nedeľu v centre Gazy, povedal Rik Peeperkorn, zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie na palestínskych územiach.

Potom bude nasledovať ďalšia trojdňová prestávka v južnej Gaze a potom ďalšia v severnej Gaze.

Skupiny pomoci uviedli, že sú potrebné minimálne sedemdňové prestávky. "Nehovorím, že toto je ideálna cesta vpred. Ale toto je uskutočniteľná cesta vpred,“ povedal Peeperkorn o humanitárnych prestávkach, ktoré boli podľa neho koordinované s izraelskými úradmi. "Stane sa to a malo by sa to stať, pretože máme dohodu," dodal.

Kancelária premiéra Benjamina Netanjahua bezprostredne nekomentovala. V stredu večer Netanjahuova kancelária odmietla správu, že súhlasila s prímerím, ale uviedla, že „určuje určité oblasti v pásme“ na prestávky.

Podľa správy Channel 13 o tom rozhodol Netanjahu a vysokí predstavitelia obrany po silnom tlaku amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena počas minulotýždňovej návštevy regiónu.

Hovorca Hamasu, ktorý sa po takmer 11 mesiacoch intenzívnych vojen v pásme už dlho snažil o zastavenie nepriateľských akcií, aby sa preskupilo, povedal vo štvrtok londýnskemu spravodajskému webu Al-Araby Al-Jadeed, že skupina súhlasila s tým, čo označila ako sedem-dňové humanitárne prímerie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Channel 13, Foto: AFP / Omar Al-Qattaa
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies