Izrael vážne pochybil, ale pracovníkov charity nezabil úmyselne, zistila Austrália

NETKY.SK • 2 August 2024, 12:05 • 2 min
Izrael vážne pochybil, ale pracovníkov charity nezabil úmyselne, zistila Austrália

GAZA - Izraelské nálety, pri ktorých v apríli v pásme Gazy zahynuli medzinárodní humanitárni pracovníci, boli dôsledkom závažných operačných pochybení, ale neboli úmyselné. K tomuto záveru dospelo austrálske vyšetrovanie aprílového izraelského zásahu konvoja charity World Central Kitchen (WCK), pri ktorom zomrelo sedem jej pracovníkov. Uviedla to dnes ministerka zahraničia Penny Wongová, podľa ktorej sa bude austrálska vláda usilovať o potrestanie vinníkov vrátane ich možného odsúdenia, pokiaľ to bude na mieste.

slovakia

left justify in out

Izraelská armáda priznala, že omylom zabila sedem pracovníkov charitatívnej organizácie WCK, ktorá v Pásme Gazy rozvážala jedlo. Zásah vyvolal rozsiahlu kritiku zo strany Spojených štátov a ďalších spojencov vrátane Austrálie. Pri útoku na konvoj organizácie zahynuli občania Austrálie, Británie a Poľska, ako aj Palestínčan a človek s občianstvom Spojených štátov a Kanady.

Izraelská armáda dospela k záveru, že zásah bol hrubou chybou, dôsledkom zlej identifikácie a omylov pri rozhodovaní. Zároveň oznámila prepustenie dvoch dôstojníkov.

Zatiaľ čo USA sa rozhodli vlastné vyšetrovanie nezačať, Austrália nebola s vysvetlením spokojná a udalosť podrobne preskúmala. Podľa dnešného oznámenia ministerky dospelo vyšetrovanie k záveru, že zásahu predchádzalo "zásadné zlyhanie v dodržiavaní postupov" a chyby v identifikácii a rozhodovaní.

Ministerka zahraničia vyhlásila, že Austrália bude tlačiť na potrestanie vinníkov. Izraelský vojenský žalobca má podľa nej rozhodnúť o ďalšom postupe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK, Foto: BBC / Getty Images
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies