Japonské ministerstvo obrany hľadá rekordný rozpočet, keďže čelí rastúcej hrozbe zo strany Číny

NETKY.SK • 30 August 2024, 18:26 • 2 min
Japonské ministerstvo obrany hľadá rekordný rozpočet, keďže čelí rastúcej hrozbe zo strany Číny

TOKIO - Japonské ministerstvo obrany v piatok požiadalo o rekordný rozpočet 8,5 bilióna jenov (59 miliárd dolárov) na budúci rok na posilnenie svojho odstrašenia na juhozápadných ostrovoch proti rastúcej hrozbe Číny.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia obrany sa tiež zamerali na bezpilotné zbrane a umelú inteligenciu, aby vykompenzovali klesajúci počet príslušníkov ozbrojených síl v dôsledku zmenšujúceho sa počtu obyvateľov krajiny.

Požiadavka ministerstva na rok 2025 predstavuje tretí rok rýchleho päťročného plánu budovania armády Japonska v rámci prebiehajúcej bezpečnostnej stratégie vlády. Japonsko chce do roku 2027 minúť 43 biliónov jenov (297 miliárd dolárov), aby zdvojnásobilo svoje ročné vojenské výdavky, čím sa stane svetovým číslom 3 vo vojenských výdavkoch po Spojených štátoch a Číne.

Žiadosť o rozpočet bola schválená na piatkovom rokovaní ministerstva obrany pred predložením ministerstvu financií na rokovanie do decembra.

Japonsko v posledných rokoch rýchlo buduje obranu juhozápadného regiónu uprostred rastúcich vojenských hrozieb Číny a napätia v regionálnych moriach. Čína eskalovala strety s filipínskou pobrežnou strážou v sporných vodách Juhočínskeho mora a vyslala flotilu lodí pobrežnej stráže, aby bežne narúšali teritoriálne vody okolo sporných ostrovov kontrolovaných Japoncami vo Východočínskom mori, na ktoré si Peking tiež nárokuje.

Mohutných 970 miliárd jenov (6,7 miliardy dolárov) z rozpočtovej požiadavky na rok 2025 pokrýva náklady na posilnenie schopnosti spätného úderu s vývojom a nákupom rakiet dlhého doletu a vybavenia na ich odpálenie, vrátane torpédoborca ​​triedy Aegis. Asi jedna tretina ide do satelitnej konštelácie zameranej na posilnenie schopnosti detekovať aktivity súvisiace s raketami, keďže Severná Kórea, Čína a Rusko vyvíjajú hypersonické strely, ktoré je ťažšie odhaliť a sledovať.

Zatiaľ čo Japonsko tlačí na nahromadenie armády, musí sa vysporiadať so zmenšujúcim sa počtom vojakov a zameriava sa na vývoj a nákup ďalších bezpilotných lietadiel na prieskum a boj, pričom požaduje 103 miliárd jenov (710 miliónov dolárov). Požaduje tiež 314 miliárd jenov (2,17 miliardy dolárov) na vybudovanie troch nových viacúčelových kompaktných torpédoborcov, ktoré si vyžadujú 90 členov posádky, čo je menej ako polovica aktuálnej posádky.

Japonskí predstavitelia obrany tvrdia, že bojové bezpilotné lietadlá sú „meničmi hier“, ktoré môžu byť na hodinových misiách a znižovať straty na ľudských životoch v boji, a považujú to za hlavný pilier pokračujúceho budovania japonskej armády. Bezpilotné zbrane môžu tiež pomôcť krajine, ktorá zápasí so starnutím a zmenšujúcou sa populáciou.

Japonsko sa snaží naplniť sily sebaobrany alebo SDF na úrovni 247 000 ľudí.

SDF má v posledných rokoch problém prilákať mladých uchádzačov a vlani splnila len polovicu svojho náborového cieľa 19 598, čo je najnižšia hodnota za 70 rokov svojej histórie. Vlani odišlo 6 258 zamestnancov strednej kariéry, čo je najviac za posledných 30 rokov.

"Vzhľadom na klesajúcu pôrodnosť a populáciu v produktívnom veku je nevyhnutné, že Japonsko bude čeliť spoločnosti vážneho nedostatku pracovnej sily," uviedlo ministerstvo v predbežnej správe o ľudských zdrojoch, ktorá bola tiež zverejnená v piatok. "Potrebujeme vybudovať organizáciu, ktorá dokáže bojovať novými spôsobmi a zároveň posilňovať obrannú silu."

Zmenšujúca sa mladšia populácia a súkromné ​​spoločnosti, ktoré ponúkajú lepšie platy a benefity, spôsobujú, že „prostredie okolo náboru členov služieb je najhoršie od konca druhej svetovej vojny,“ uvádza sa v správe ministerstva.

Požadovalo 18 miliárd jenov (124 miliónov dolárov) na zavedenie systému sledovania AI na 40 základniach SDF po celom Japonsku s cieľom uvoľniť 1 000 servisného personálu. Požaduje tiež 4,3 miliardy (29,7 milióna dolárov) za automatizované skladovanie zásob, ktoré sa má spustiť v roku 2027 na Okinawe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: AP Photo / Eugene Hoshiko
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies