Je lepší beh v lete, alebo v zime? Máme odpoveď!

NETKY.SK • 15 Október 2024, 19:13 • 2 min
Je lepší beh v lete, alebo v zime? Máme odpoveď!

Hoci naše telo fyzicky znesie beh v oboch teplotách, rozhodnutie závisí od našich preferencií a faktorov, ktoré treba vziať do úvahy, ako sú počasie a naša fyzická kondícia.

slovakia

left justify in out

Pravdou je, že beh v horúcom alebo chladnom počasí má svoje výhody a nevýhody, a líši sa od človeka k človeku. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní:

Zachovajte rovnakú intenzitu v oboch teplotách: Bez ohľadu na to, aké sú, mali by ste vykonávať rovnaké cvičenia, aby ste zistili, v ktorej z nich sa cítite príjemnejšie.
Pripravte svoje telo: Mali by ste sa hydratovať a nosiť pohodlné oblečenie v oboch teplotách.
Počúvajte svoje telo: Vyskúšajte obe klímy a zamerajte svoju pozornosť na to, ako na ne reagujete.

Aká teplota je ideálna na behanie?

Ideálna teplota na behanie sa pohybuje od 10 °C do 15 °C. Toto rozmedzie je pre vaše telo optimálne, pretože sa nemusí príliš namáhať.

1. Telesná teplota: Pri behu telo generuje teplo, takže ak je prostredie horúce, telesná teplota stúpa a teplo sa ťažšie odvádza. V takom prípade hrozí riziko prehriatia.
2. Dehydratácia: Keď je horúco, telo sa viac potí, aby sa ochladilo. Preto je dôležité piť dostatok tekutín, aby sa nahradili straty a zabránilo sa dehydratácii. Pamätajte, že dehydratácia môže spôsobiť únavu, závraty, svalové kŕče a oslabenú fyzickú výkonnosť.
3. Úpal: Ak sa telo nedokáže dostatočne ochladiť, vnútorná telesná teplota stúpne na nebezpečnú úroveň, čo môže spôsobiť úpal. Medzi bežné príznaky patrí zmätenosť, závraty, horúca a suchá pokožka a mdloby. Pamätajte, že úpal je vážny stav, ktorý si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.
4. Kardiovaskulárna záťaž: Beh v horúčavách zvyšuje potrebu kyslíka a kladie väčšie nároky na srdce, ktoré musí pumpovať viac krvi do pokožky na ochladenie tela. Ide o tzv. kardiovaskulárny stres, ktorý ovplyvňuje prietok krvi do svalov, a tým aj fyzický výkon.
5. Únava: Pri behu v horúčavách sa telo rýchlejšie unaví, pretože energiu využíva na ochladzovanie, namiesto toho, aby sa naplno venovalo cvičeniu.
Preto je dôležité prijať preventívne opatrenia, aby sa predišlo následkom behu v horúčavách.

 

Ideálna teplota na behanie sa pohybuje od 10 °C do 15 °C.
Ideálna teplota na behanie sa pohybuje od 10 °C do 15 °C.
Zdroj: Mundo Deportivo / Asics

Aké sú výhody behu v chlade?

Práve v tomto procese, vďaka vynaloženému úsiliu, spaľujeme ešte viac kalórií, aj keď vykonávame rovnaké cvičenia ako zvyčajne. Na rozdiel od behu pri vyšších teplotách môže byť beh v chladnom počasí príjemnejším zážitkom a poskytuje množstvo výhod pre fyzickú výkonnosť a celkové zdravie. Tu sú hlavné výhody pre bežcov, ktorí behajú v nízkych teplotách:

Prevencia chorôb: Podľa štúdií každodenný kontakt s chladom posilňuje imunitný systém a urýchľuje zotavenie z drobných infekcií.

Zvýšené spaľovanie kalórií: Keď cvičíme v chlade, naše telo prechádza procesom nazývaným termoregulácia, ktorý slúži na udržanie telesnej teploty.

Zvýšená výkonnosť: Cvičenie v horúčavách so sebou prináša riziko prehriatia. Na rozdiel od chladného počasia si však telo udržiava vyrovnané vnútorné teploty s menšou námahou, čo môže viesť k lepšiemu výkonu.

Menšia únava z tepla: Logicky, beh v nízkych teplotách znižuje pravdepodobnosť únavy, čo nám umožňuje cvičiť s menším počtom prerušení.

Lepší krvný obeh: Hoci sa to môže zdať protichodné, telo musí vynaložiť viac úsilia na prečerpanie krvi, aby udržalo vnútornú teplotu. To vedie k lepšiemu krvného obehu a zdravej funkcii kardiovaskulárneho systému.

Zlepšuje psychickú odolnosť: Chlad môže byť veľmi náročný, a preto je to mentálna výzva, ktorá rozvíja schopnosť a vytrvalosť pokračovať v cvičení napriek nepriaznivému počasiu. Týmto spôsobom sa posilňuje psychická sila nad rámec toho, čo sa dá dosiahnuť v horúcom počasí.

Zlepšuje náladu: Hoci môžu byť nízke teploty drsné, je faktom, že zima ovplyvňuje náladu človeka. Jedným z negatívnych účinkov zimy je sezónna afektívna porucha (SAD), ktorú možno zlepšiť cvičením na čerstvom vzduchu. Kontakt so slnečným svetlom a uvoľňovanie endorfínov pri behu znižuje stres a zlepšuje náladu.

Väčší pokoj a ticho: Hoci vždy záleží na mieste, kde sa nachádzate, takmer niet pochýb o tom, že v zime je na verejných priestranstvách menej ľudí. To je veľmi dôležité pre koncentráciu a efektívne cvičenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: Mundo Deportivo, Foto: Mundo Deportivo/Brooks
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies