Je Rakúsko za zákaz spaľovacích motorov v EÚ?

NETKY.SK • 3 Jún 2024, 11:17 • 2 min
Je Rakúsko za zákaz spaľovacích motorov v EÚ?

VIEDEŇ - Rakúsky kancelár Karl Nehammer zvolal na pondelok (3. 6.) okrúhly stôl za účasti odborníkov, zástupcov verejného sektora a podnikateľskej sféry, s ktorými chce diskutovať o spoločnom postupe v otázke plánovaného zákazu spaľovacích motorov, ktorý má platiť v Európskej únii pre nové automobily od roku 2035. Informoval o tom portál orf.at.

slovakia

left justify in out

„Teraz je potrebné nastaviť kurz pre Európu ako miesto na podnikanie,“ uviedol kancelár, pričom odkázal na voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa v Rakúsku uskutočnia 9. júna. „Automobilový priemysel a jeho dodávatelia čelia nadmerným reguláciám a zákazom, ktoré znižujú atraktivitu Európy,“ dodal.
 
„V automobilovom sektore je Čína čoraz silnejšia a USA sa správajú protekcionisticky,“ pokračoval Nehammer s tým, že chce zvrátiť postupné vyraďovanie technológií spaľovacích motorov.
 
Európa potrebuje "technologickú otvorenosť", zdôraznil kancelár a dodal, že je potrebné, aby politici na národnej aj európskej úrovni začali konať správne.
 
Podľa vyhlásenia Úradu rakúskeho kancelára sa na okrúhlom stole zúčastnia okrem iných minister hospodárstva Martin Kocher, hajtman spolkovej krajiny Štajersko Christopher Drexler, prezident Zväzu rakúskeho priemyslu Georg Knill, ako aj zástupcovia spoločností Magna, BMW a Siemens.
 
Plánovaný ústup od spaľovacích motorov je ústredným prvkom Zelenej dohody EÚ o boji proti klimatickej zmene.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: orf.at, Ilustračné foto: toyota.fr
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies