Jednodňovú diaľničnú známku si motoristi budú môcť zakúpiť od augusta. NDS pripomína aj druhú zásadnú zmenu

NETKY.SK • 29 Júl 2024, 17:15 • 2 min
Jednodňovú diaľničnú známku si motoristi budú môcť zakúpiť od augusta. NDS pripomína aj druhú zásadnú zmenu

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) oficiálne spustila predpredaj jednodňovej diaľničnej známky. Novú diaľničnú známku si motoristi môžu zakúpiť s platnosťou od 1. augusta 2024.

slovakia

left justify in out

Súčasne štátni diaľničiari vypnú predaj ročnej známky 1.augusta 2024. Naďalej však ostávajú v platnosti 365-dňová, 30-dňová a 10-dňová diaľničná známka.

Motoristi od 1. augusta budú môcť jazdiť po slovenských diaľniciach a rýchlostných cestách s jednodňovou diaľničnou známkou. Známka bude platná v deň, ktorý si zákazník určí, do polnoci. Tak ako v iných krajinách Rakúsko, Maďarsko a Česká republika, nebude platiť 24 hodín od zakúpenia.

Cena za jednodňovú diaľničnú známku predstavuje 5,40 eur. Samotné nastavenie ceny vychádza zo smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ, v ktorej je stanovená cena 1-dňovej známky na 9 percent ceny ročnej.

Motoristi si jednodňovú diaľničnú známku za cenu bez provízií pre sprostredkovateľov budú môcť zakúpiť prostredníctvom oficiálnych predajných miest NDS. Prostredníctvom oficiálneho portálu e-znamka.sk, cez oficiálnu aplikáciu alebo prostredníctvom 380 predajných miestach na celom Slovensku.

NDS očakáva záujem o jednodňovú diaľničnú známku predovšetkým na strane zahraničných vodičov, ktorí Slovenskom len prechádzajú.

Druhou zásadnou zmenou je zrušenie predaja ročnej diaľničnej známky, ktorá bude plnohodnotne nahradená 365-dňovou. Zrušenie predaja však nemení nič na platnosti už zakúpených, ktoré platia štandardne do 31. januára 2025.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NDS, Foto: euractiv.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies