Kalifornia sa stáva vedúcim štátom USA v oblasti sídlenia väčšiny spoločností z rebríčka Fortune 500

NETKY.SK • 5 Jún 2024, 18:37 • 2 min
Kalifornia sa stáva vedúcim štátom USA v oblasti sídlenia väčšiny spoločností z rebríčka Fortune 500

SACRAMENTO - Kalifornia, najväčšia ekonomika a najľudnatejší štát v Spojených štátoch, sa podľa správy magazínu Fortune vrátila na prvé miesto v rebríčku 500 spoločností z rebríčka Fortune.

slovakia

left justify in out

S 57 spoločnosťami so sídlom v rámci svojich hraníc Kalifornia predbehla Texas a New York, ktoré sa delia o druhé miesto s 52 spoločnosťami, uvádza správa zverejnená v utorok. To znamená významné víťazstvo pre Kaliforniu, ktorá sa naposledy držala na prvom mieste v roku 2014.

Úspech Golden State prichádza napriek tomu, že tento rok stratil päť spoločností zo zoznamu. Túto stratu však vykompenzovalo pridanie deviatich nováčikov vrátane spoločnosti na donášku jedla DoorDash, realitnej investičnej spoločnosti Prologis, výrobcu čistiacich prostriedkov Clorox a softvérovej spoločnosti Workday.

Časopis nazýva Kaliforniu „americkým technologickým kapitálom“ a pripisuje ekonomickú silu štátu prosperujúcemu technologickému sektoru, najmä „explózii AI“, keďže technologické spoločnosti konečne zaznamenávajú značné príjmy zo svojich investícií do umelej inteligencie (AI).

Ilustračné foto - sídlo spoločnosti Apple v Cupertine v Kalifornii.
Ilustračné foto - sídlo spoločnosti Apple v Cupertine v Kalifornii.
Zdroj: The New York Times / Jim Wilson

Časopis tiež poznamenal, že Texas, ktorého ekonomika je na druhom mieste vo veľkosti medzi štátmi USA, sa v posledných rokoch ukázal ako tvrdá konkurencia. Vďaka svojim politikám priateľským k podnikaniu, ako je voľný regulačný dohľad a nízke dane, Texas zaznamenal, že spoločnosti ako Tesla a farmaceutický gigant McKesson presunuli svoje sídlo do štátu.

New York, ako najľudnatejšie mesto krajiny a epicentrum bankových a poradenských firiem, zároveň zostáva veľkým konkurentom, uviedol časopis.

Medzi tieto spoločnosti Fortune 500 so sídlom v Kalifornii patrí Apple, ktorý je na treťom mieste, nasleduje Alphabet, ktorý je na ôsmom mieste a Chevron, ktorý je na 15. mieste.

Kalifornia je siedmy rok po sebe piatou najväčšou ekonomikou na svete s nominálnym HDP vo výške takmer 3,9 bilióna amerických dolárov v roku 2023 a mierou rastu 6,1 percenta oproti predchádzajúcemu roku, podľa úradu guvernéra Kalifornie s odvolaním sa na americký úrad. ekonomickej analýzy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: ThoughtCo / Getty Images / Carl Larson Photography
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies