Keď sa láme dôvera. Zoznámte sa s mikropodvádzaním, kedy nevera vie byť aj iná ako fyzická

NETKY.SK • 6 August 2024, 15:41 • 2 min
Keď sa láme dôvera. Zoznámte sa s mikropodvádzaním, kedy nevera vie byť aj iná ako fyzická

Mikropodvádzanie môže verného partnera nielen zraniť, ale podľa odborníkov natrvalo poškodiť vzťah. Termín mikropodvádzanie sa vzťahuje na malé porušenia dôvery vo vzťahu, ktoré neprekračujú hranicu fyzickej aféry.

slovakia

left justify in out

Psychology Today definuje tento vzťahový trend ako malé narušenie dôvery vo vzťahu, ktoré neprekročí hranicu fyzickej aféry“. V širšom zmysle sa mikropodvádzanie vzťahuje na „správanie, ktoré vedie niekoho k tomu, aby spochybňoval emocionálnu alebo fyzickú angažovanosť svojho partnera vo vzťahu“. 

Mikropodvádzanie môže verného partnera nielen zraniť, ale podľa odborníkov môže natrvalo poškodiť vzťah.

Podvádzanie medzi riadkami?

Termín mikropodvádzanie sa vzťahuje na malé porušenia dôvery vo vzťahu, ktoré neprekračujú hranicu fyzickej aféry. Niekto môže napríklad nechať svoj snubný prsteň doma, keď ide sám von alebo sa tajne rozpráva s bývalým partnerom online. Činy mikropodvádzania sú subjektívne, a preto môže byť ťažké orientovať sa vo vzťahoch. Ale ak sa vyskytujú dôsledne, môžu signalizovať väčšie problémy.

Tieto akcie môžu zahŕňať napríklad to, že jednotlivec pravidelne posiela SMS niekomu, koho považuje za príťažlivého, alebo má online vzťah s niekým, komu sa zdôveruje, ale osobne sa nestretáva. Koketné správanie a flirt sú nebezpečnou dvojicou v oblasti mikropodvádzania.

Keď sa láme dôvera

Formulka pre mikropodvádzanie je subjektívna a rozsiahla. Hranica medzi mikropodvádzaním a priamym podvádzaním je nejasná, keďže páry môžu definovať spektrum nevery odlišne. Ale ak by sme to mali zhrnúť - vždy to začína u istého zamlčiavania vecí partneroviKlamanie o tom, s kým ide polovička von, flirtovanie cez správy či vtipy s náznakom flirtu. Často ide o veci a správanie, ktoré vieme, že by partnerovi vadilo, keby o ňom vedel.

Skrývanie správ je pritom bežný príznak. Obzvlášť ak ide o expartnerov či objekty záujmu. Dozvedeli sme sa, že môže ísť aj o ohováranie partnera pred inými ľuďmi natajno. Sú to činy istej nelojálnosti k partnerovi či partnerke. Pozor na to, ak sa vaša polovička príliš bráni keď sa pýtate na inú osobu. Výbuchy hnevu alebo zakrývanie sú jednoznačne varovnými signálmi.

Skrývanie zamilovanosti

Zatajovanie profilu na online zoznamke je ďalším z týchto náznakov, aj keď polovička už profil nepoužíva či už aktívne alebo vôbec. Takisto skrývanie zamilovanosti či fyzickej náklonnosti voči inej osobe, i keď nedošlo k fyzickému kontaktu. Osoba, ktorá je mikropodvádzaná, sa často cíti nerešpektovaná alebo ako keby nestačila svojmu partnerovi.

Musíte si spoločne uvedomiť, že napriek tomu, že vzťah nie je väzenie a mala by v ňom panovať aj istá sloboda, skrývanie vecí nie je na mieste. Zamilovanie patrí len k vášmu partnerovi, fyzickú náklonnosť by ste mali cítiť k nemu. V opačnom prípade je na mieste vhodná konfrontácia. Vzťahy sú o rešpekte, láske a úprimnosti. Nedovoľte, aby ste jedno z nich porušili a nalomili to, čo medzi vami bolo.

 

Hranice, hranice, hranice

Ak vás váš partner mikropodvádza, všetci traja odborníci odporúčajú viesť s ním otvorený, úprimný a priamy rozhovor. A majú niekoľko tipov, ako na to.

Stanovte si pravidlá/hranice vopred. Je dôležité aby partner vedel čo môže a čo nemôže robiť vo vzťahu s vami. Jasne stanovené pravidlá a zásady vám vedia pomôcť ku vzťahu, v ktorom sa budete cítiť rešpektovaní navzájom. Ku konverzácii pristupujte pokojne, aby sa neskončila hádkou alebo nejasnosťami. Mierumilovné správanie s dávkou asertivity vedie k vyriešeniu sporov a nejasností. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: psychologytoday.com, womenshealthmag.com. titulná foto: gettyimages
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies