Ktorá umelá inteligencia je najlepšia? Pomocníkov je čoraz viac, asistujú aj v nemocniciach

NETKY.SK • 25 August 2024, 11:34 • 2 min
Ktorá umelá inteligencia je najlepšia? Pomocníkov je čoraz viac, asistujú aj v nemocniciach

V posledných rokoch sa umelá inteligencia stala neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Jedným z najvýznamnejších pokrokov v tejto oblasti je ChatGPT-4, najnovší jazykový model od OpenAI, ktorý prináša revolúciu v konverzačných AI.

slovakia

left justify in out

Umelá inteligencia je dobrým pomocníkom nielen vo voľnom čase, ale v roku 2024 už aj v profesionálnej sfére, kde dokonca nahradila mnohých pracovníkov. Keďže manuálne práce ešte prebrať nevie, má na svedomí umelá inteligencia už vlastné maľby, básne či dokonca literárne diela. 

Je jednou z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich technológií súčasnosti, ktorá mení spôsob, akým žijeme a pracujeme. Ale čo presne je umelá inteligencia a ako funguje?

Umelá inteligencia je oblasť informatiky, ktorá sa zaoberá tvorbou systémov schopných vykonávať úlohy, ktoré by normálne vyžadovali ľudskú inteligenciu. Tieto úlohy môžu zahŕňať rozpoznávanie reči, rozhodovanie, učenie sa, plánovanie a riešenie problémov. Existujú rôzne typy umelej inteligencie.

Typy umelej inteligencie

Úzke AI je navrhnutý na vykonávanie konkrétnych úloh, ako je napríklad rozpoznávanie tvárí alebo hlasových príkazov. Príklady zahŕňajú hlasových asistentov ako Siri alebo Alexa.

Všeobecná AI má schopnosť vykonávať akúkoľvek intelektuálnu úlohu, ktorú môže vykonávať človek. V súčasnosti je to skôr teoretický koncept a ešte neexistuje. Superinteligencia je hypotetický scenár, kde AI prekračuje ľudskú inteligenciu vo všetkých oblastiach. Tento koncept je často diskutovaný v kontexte budúcnosti a etických otázok.

AI sa využíva v mnohých oblastiach, vrátane zdravotníctva, financií, dopravy a zábavy. Napríklad v zdravotníctve môže AI pomáhať s diagnostikou chorôb a personalizovanou liečbou, zatiaľ čo v doprave môže zlepšovať bezpečnosť a efektivitu autonómnych vozidiel.

S neustálym vývojom a inováciami môžeme očakávať, že AI bude hrať ešte väčšiu úlohu v našom svete. Otázky týkajúce sa etiky a regulácie budú kľúčové, aby sme zabezpečili, že AI bude slúžiť ľudstvu pozitívnym spôsobom.

Umelá inteligencia môže v budúcbosti predčiť aj ľuďí.
Umelá inteligencia môže v budúcbosti predčiť aj ľuďí.
Zdroj: foto: UCF

ChatGPT-4: Konverzácia ako s človekom

V posledných rokoch sa umelá inteligencia stala neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Jedným z najvýznamnejších pokrokov v tejto oblasti je ChatGPT-4, najnovší jazykový model od OpenAI, ktorý prináša revolúciu v konverzačných AI.

ChatGPT-4 je pokročilý jazykový model, ktorý využíva techniky hlbokého učenia na generovanie ľudsky znejúcich textov. Tento model je trénovaný na obrovskom množstve textových dát, čo mu umožňuje porozumieť a odpovedať na širokú škálu otázok a tém. ChatGPT-4 je navrhnutý tak, aby bol schopný viesť prirodzené a plynulé konverzácie, čo ho robí ideálnym nástrojom pre rôzne aplikácie, od zákazníckej podpory po tvorbu obsahu.

Model je veľmi flexibilný a môže byť prispôsobený na rôzne úlohy a odvetvia. Či už ide o technickú podporu, marketing alebo vzdelávanie, ChatGPT-4 môže byť prispôsobený na mieru konkrétnym potrebám.

ChatGPT-4 je schopný generovať odpovede v reálnom čase, čo z neho robí ideálny nástroj pre interaktívne aplikácie. Jeho rýchlosť a efektivita zlepšujú používateľský zážitok a zvyšujú produktivitu.

ChatGPT-4 nachádza uplatnenie v mnohých oblastiach. V oblasti vzdelávania môže slúžiť ako virtuálny tútor, ktorý pomáha študentom s učením a riešením úloh. V marketingu a tvorbe obsahu môže generovať kreatívne texty a kampane, čím šetrí čas a zdroje.

S neustálym vývojom a inováciami môžeme očakávať, že ChatGPT-4 a podobné modely budú hrať ešte väčšiu úlohu v našom každodennom živote. Otázky týkajúce sa etiky a regulácie budú kľúčové, aby sme zabezpečili, že AI bude slúžiť ľudstvu pozitívnym spôsobom.

OpenAI svoj nástroj implementovalo aj do mobilných aplikácii.
OpenAI svoj nástroj implementovalo aj do mobilných aplikácii.
Zdroj: foto: lighthouseguild.org

Google DeepMind

Google DeepMind je jednou z najpokročilejších a najinovatívnejších spoločností v oblasti umelej inteligencie a strojového učenia. Od svojho založenia v roku 2010 sa DeepMind stal lídrom v oblasti výskumu a vývoja AI, pričom dosiahol niekoľko prelomových úspechov, ktoré menia svet.

DeepMind bol založený Demisom Hassabisom, Shaneom Leggom a Mustafom Suleymanom v Londýne. V roku 2014 spoločnosť získal Google, čo umožnilo DeepMind rozšíriť svoje výskumné kapacity a zdroje. Odvtedy sa DeepMind zameriava na riešenie niektorých z najzložitejších problémov pomocou AI.

Jedným z najznámejších úspechov DeepMind je vývoj AlphaGo, AI systému, ktorý porazil svetového šampióna v hre Go. Tento úspech bol považovaný za významný míľnik v oblasti AI, pretože Go je extrémne komplexná hra s obrovským počtom možných ťahov.

DeepMind tiež dosiahol prelom v oblasti biológie s AlphaFold, AI systémom, ktorý dokáže predpovedať 3D štruktúru proteínov s vysokou presnosťou. Tento objav má obrovský potenciál pre výskum liekov a biomedicínu.

WaveNet je ďalší významný projekt DeepMind, ktorý sa zameriava na syntézu reči. Tento systém dokáže generovať prirodzene znejúci hlas, čo má široké uplatnenie v hlasových asistentoch a ďalších technológiách.

DeepMind sa zameriava na široké spektrum aplikácií AI. V zdravotníctve spolupracuje s nemocnicami na vývoji systémov, ktoré pomáhajú s diagnostikou a liečbou pacientov. V energetike pracuje na optimalizácii spotreby energie v dátových centrách, čo prispieva k znižovaniu uhlíkovej stopy.

S neustálym pokrokom v oblasti AI a strojového učenia má DeepMind potenciál naďalej meniť svet. Ich výskum a inovácie otvárajú nové možnosti v rôznych odvetviach, od zdravotníctva po energetiku. Otázky týkajúce sa etiky a regulácie budú kľúčové, aby sme zabezpečili, že AI bude slúžiť ľudstvu pozitívnym spôsobom.

Google sa tiež zapojil do pretekov spoločností v umelej inteligencii.
Google sa tiež zapojil do pretekov spoločností v umelej inteligencii.
Zdroj: foto: LinkedIn

IBM Watson

IBM Watson je jedným z najznámejších a najpokročilejších systémov umelej inteligencie na svete. Od svojho uvedenia na trh v roku 2011 sa Watson stal lídrom v oblasti podnikovej AI, pričom pomáha firmám a organizáciám analyzovať dáta, zlepšovať rozhodovanie a inovovať.

Watson bol pomenovaný po prvom generálnom riaditeľovi IBM, Thomasovi J. Watsonovi. Systém získal širokú pozornosť v roku 2011, keď porazil dvoch šampiónov v televíznej súťaži Jeopardy!, čo demonštrovalo jeho schopnosť porozumieť a spracovať prirodzený jazyk.
Hlavné Vlastnosti a Výhody

Watson je schopný analyzovať obrovské množstvo dát v reálnom čase, čo umožňuje firmám získavať cenné obchodné informácie a robiť lepšie rozhodnutia. Dokáže porozumieť a spracovať text v prirodzenom jazyku, čo mu umožňuje komunikovať s používateľmi a odpovedať na ich otázky presne a efektívne.

Watson pomáha lekárom s diagnostikou a liečbou pacientov tým, že analyzuje medicínske záznamy a poskytuje odporúčania na základe najnovších výskumov. V oblasti financií Watson pomáha s analýzou trhových trendov, riadením rizík a poskytovaním personalizovaných finančných rád.

Watson sa využíva na analýzu zákazníckych dát, čo umožňuje firmám lepšie porozumieť potrebám a preferenciám svojich zákazníkov a prispôsobiť svoje marketingové stratégie. S neustálym pokrokom v oblasti AI a strojového učenia má IBM Watson potenciál naďalej meniť spôsob, akým firmy a organizácie fungujú. Jeho schopnosť analyzovať dáta a poskytovať cenné informácie bude kľúčová pre budúci rast a inovácie. Otázky týkajúce sa etiky a regulácie budú dôležité, aby sme zabezpečili, že AI bude slúžiť ľudstvu pozitívnym spôsobom.

Umelá inteligencia pomáha lekárom.
Umelá inteligencia pomáha lekárom.
Zdroj: foto: HIT Consultant

Copilot od Microsoftu

Microsoft Copilot je revolučný nástroj, ktorý využíva umelú inteligenciu na zlepšenie produktivity a efektivity v rôznych oblastiach. Tento asistent je navrhnutý tak, aby pomáhal používateľom s rôznymi úlohami, od písania kódu až po tvorbu dokumentov a analýzu dát.

Copilot dokáže automatizovať opakujúce sa úlohy, čím šetrí čas a znižuje riziko chýb. Pomáha pri písaní textov, tvorbe prezentácií a iných dokumentov, pričom využíva pokročilé jazykové modely na generovanie kvalitného obsahu. Umožňuje aj rýchlu a presnú analýzu veľkých objemov dát, čo je užitočné pre rozhodovanie na základe dát.

Bezproblémovo sa integruje s aplikáciami Microsoft 365, ako sú Word, Excel, PowerPoint a ďalšie, čím zvyšuje ich funkčnosť. Microsoft Copilot je postavený na pokročilých modeloch strojového učenia, konkrétne na architektúre GPT-4 od OpenAI. Tento model je trénovaný na obrovskom množstve textových dát, čo mu umožňuje rozumieť a generovať texty na vysokej úrovni. Copilot je schopný učiť sa z interakcií s používateľmi a neustále sa zlepšovať.

Microsoft neustále pracuje na vylepšovaní Copilota, pridávaní nových funkcií a zlepšovaní jeho schopností. V budúcnosti môžeme očakávať ešte väčšiu integráciu s rôznymi nástrojmi a platformami, čo z Copilota urobí nepostrádateľného asistenta pre každého profesionála.

Umelá inteligencia pomáha užívateľom aj v dokumentoch.
Umelá inteligencia pomáha užívateľom aj v dokumentoch.
Zdroj: foto: Microsoft

Apple Intelligence

Apple Intelligence je najnovší prírastok do rodiny produktov Apple, ktorý prináša pokročilé funkcie umelej inteligencie priamo do vašich zariadení. Tento systém je navrhnutý tak, aby zlepšil produktivitu, komunikáciu a celkový užívateľský zážitok na iPhone, iPad a Mac.

Apple Intelligence ponúka nové nástroje na písanie, ktoré vám pomôžu nájsť správne slová, prepisovať texty a sumarizovať dlhé správy. Tieto nástroje sú dostupné v aplikáciách ako Mail, Notes, Pages a dokonca aj v aplikáciách tretích strán.

S funkciou Image Playground môžete vytvárať originálne obrázky a Genmoji, ktoré sú prispôsobené vašim potrebám. Stačí zadať popis a Apple Intelligence vytvorí obrázok, ktorý môžete použiť v správach, prezentáciách a ďalších aplikáciách.

Apple Intelligence je navrhnutý sdôrazom na súkromie. Využíva technológiu Private Cloud Compute, ktorá umožňuje spracovanie dát priamo na zariadení, čím sa minimalizuje riziko úniku citlivých informácií.

Apple Intelligence využíva generatívne modely a osobný kontext používateľa na poskytovanie relevantných a užitočných informácií. Tento systém je hlboko integrovaný do iOS 18, iPadOS 18 a macOS Sequoia, čo umožňuje plynulú spoluprácu medzi rôznymi aplikáciami a zariadeniami.

Apple neustále pracuje na vylepšovaní svojich produktov a Apple Intelligence nie je výnimkou. V budúcnosti môžeme očakávať ešte viac funkcií a integrácií, ktoré zlepšia užívateľský zážitok a prinesú nové možnosti pre používateľov Apple zariadení.

AI nájdete aj v Macbooku.
AI nájdete aj v Macbooku.
Zdroj: foto: Apple


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: cnn.com, zive.cz, bing.com foto: www.dsij.in
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies