LEGO predstavilo kocku z vesmírneho prachu. Mohla by vyriešiť aj otázku osídlenia Mesiaca +VIDEO

NETKY.SK • 2 Júl 2024, 18:33 • 3 min
LEGO predstavilo kocku z vesmírneho prachu. Mohla by vyriešiť aj otázku osídlenia Mesiaca +VIDEO

BILLUND - Vzájomne do seba zapadajúce tehly vyrobené z regolitu by mohli byť spôsobom, ako na Mesiaci vytvárať stavebné štruktúry. K riešeniu tohto problému prispela dánska hračkárska spoločnosť LEGO. V spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou totiž vyrobila kocku z prachu meteoritu a ďalších materiálov. Práve z neho by sa v budúcnosti mohla stavať infraštruktúra na Mesiaci aj mimo neho.

slovakia

left justify in out

Vedci z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) spolupracovali so spoločnosťou LEGO na 3D tlači kociek stlačených z vesmírneho prachu. Tento materiál a tiež spôsob, akým sa kocky LEGA navzájom spájajú, by mohol jedného dňa pomôcť vyriešiť problém, ako stavať veci na Mesiaci, napríklad prístrešky pre astronautov. Informáciu priniesol portál Astronómy.

„Na Mesiaci ešte nikto žiadnu stavbu nepostavil, takže musíme prísť nielen na to, ako ich postaviť, ale aj z čoho ich postaviť,“ povedal Aiden Cowley, vedecký pracovník ESA. Dodáva, že ľudia si so sebou do vesmíru nemôžu vziať žiadne stavebné materiály.

Jediný nedotknutý mesačný materiál, ktorý na Zemi máme, je 842 libier (382 kg) hornín a regolitu, ktoré nazbierali astronauti z programu Apollo, a niekoľko hrstí materiálu z robotických misií, ktoré vracali vzorky. Preto tímy namiesto toho použili materiál z meteoritu NWA 869 starého 4,5 miliardy rokov, ktorý bol nájdený v severozápadnej Afrike v roku 2000. Obsahuje kovové zrná, chondrule (okrúhle zrná horniny) a ďalšie prvky. Vedci všetko rozomleli ho na prach a zmiešali sa simulovaným regolitom.

Potom tím použil tento materiál na vytvorenie 3D tlačených kociek LEGA. Podali tak dôkaz konceptu, že na Mesiaci možno z regolitu vyrábať do seba zapadajúce kocky a používať ich na stavbu lunárnych základní.

Podľa spoločnosti LEGO sa meteoritické kocky zacvakávajú a spájajú podobne ako klasické kocky. Odteraz až do septembra si ich záujemcovia môžu pozrieť na výstave vo vybraných obchodoch značky po celom svete, uzatvára portál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Astronomy, Foto: MSN / ESA / SWNS
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies