Lieky je lepšie mať počas letu v príručnej batožine. Prečo?

NETKY.SK • 8 Jún 2024, 15:40 • 2 min
Lieky je lepšie mať počas letu v príručnej batožine. Prečo?

BRATISLAVA - Nie je vhodné mať lieky počas letu v podpalubnej batožine. Na všetkých letiskách s ňou nemusia zaobchádzať citlivo. Upozorňuje na to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

slovakia

left justify in out

Ako ústav dodáva, hrozí, že aerolinky podpalubnú batožinu stratia a pacient zostane bez liekov, ktoré pravidelne užíva. Lieky odporúča preto nosiť v príručnej batožine.
 
"Lieky by mali byť v originálnych, označených obaloch. K liekom na chronické ochorenia odporúčame mať lekársky predpis, respektíve lekársku správu, v ktorej sa uvádza aj dávkovanie lieku. Tieto dokumenty je vhodné preložiť do angličtiny. Tekutiny a spreje s objemom presahujúcim 100 mililitrov zabaľte rovnako ako kozmetiku do priehľadného, uzatvárateľného, plastového vrecka s celkovou kapacitou jeden liter. Každá nádoba musí mať 100 ml alebo menej," upresnil ústav.
 
Ľuďom tiež odporúča, aby si na dovolenku nebalili zbytočné množstvá liekov. "Pri špecifických liekoch - ako sú napríklad lieky s obsahom omamných a psychotropných látok - odporúčame kontaktovať aj príslušné veľvyslanectvo nielen cieľovej, ale aj tranzitnej krajiny," uviedol ústav.
 
Vhodné je podľa neho tiež skontrolovať si pred letom pravidlá leteckých spoločností. "Aj napriek tomu, že v rámci krajín Európskej únie platia jednotné pravidlá, rôzne letecké spoločnosti môžu mať špecifické obmedzenia," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: ŠÚKL, Foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies