Tlaková níž Anett spôsobila povodne v Poľsku: Kritická situácia v Głuchołazoch + VIDEO

NETKY.SK • 14 September 2024, 10:20 • 2 min
Tlaková níž Anett spôsobila povodne v Poľsku: Kritická situácia v Głuchołazoch + VIDEO

Tlaková níž Anett, známa aj ako Boris, zasiahla Poľsko a spôsobila rozsiahle povodne. Kritická situácia nastala v obci Głuchołazy, kde vyliatie miestnej rieky donútilo stovky ľudí k evakuácii. Meteorológovia varujú pred pokračujúcimi intenzívnymi zrážkami a rizikom ďalších záplav.

slovakia

left justify in out

Tlaková níž Anett, ktorá je niekedy označovaná aj ako Boris, priniesla nepriaznivé počasie aj do severného Poľska. Povodne hlásia už aj z tejto krajiny, pričom najkritickejšia situácia je v obci Głuchołazy, kde museli evakuovať stovky ľudí kvôli vyliatiu miestnej rieky.

„Vzhľadom na pretrvávajúce zrážky a vysokú hladinu vody je v obci Głuchołazy vyhlásený povodňový poplach až do odvolania,“ oznamuje web obce.

Kvôli vyhláseniu povodňového poplachu zazneli v obci aj sirény.
V nočných hodinách z piatka na sobotu došlo skutočne k vyliatiu rieky Biała Głuchołaska, čo si vyžiadalo evakuáciu približne 400 ľudí.

Obec sa na záplavy pripravovala. „Všetko nasvedčuje tomu, že sa musíme pripraviť na každú, aj tú najhoršiu možnosť, že sa voda môže vyliať z rieky Biała Głuchołaska,“ povedal kpt. Dariusz Pryga z Okresného riaditeľstva hasičov v Nyse v rozhovore pre Polsat News ešte v piatok večer.

Hasiči v piatok obložili povodňové hrádze vrecami s pieskom do výšky jedného metra. Úroveň poplachu bola prekročená o viac ako 50 centimetrov.

Na mieste sú nasadené sily provinčnej operačnej zálohy, vrátane dvoch rot, 20 vozidiel a asi 100 ľudí. Situáciu monitoroval aj dron, ktorý poskytoval aktuálne informácie o hrozbách.

Výstrahy pred nepriaznivým počasím platia pre polovicu Poľska. Janovská tlaková níž Boris, resp. Anett, prechádza cez južnú, strednú a severnú časť krajiny.

Meteorológovia očakávajú veľmi výdatné zrážky a nevylučujú možnosť lokálnych záplav.
Najintenzívnejšie poveternostné javy sa predpokladajú v hlavnom meste Dolného Sliezska. Primátor Vroclavu Jacek Sutryk preto zriadil krízový štáb.

Vládne bezpečnostné stredisko vydalo výstrahu pre obyvateľov 11 vojvodstiev. Úrady apelujú na ľudí, aby sa vyhli rozvodneným riekam a sledovali správy o počasí.
Podpredseda vlády a minister národnej obrany Władysław Kosiniak-Kamysz oznámil na platforme X, že všetky služby a armáda sú v plnej pohotovosti kvôli riziku záplav na juhu a západe Poľska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: iMeteo, Polsat News, Foto: iMeteo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies