Macron žiadal iránskeho prezidenta Pezeškijána, aby nepodporoval ruskú vojnu na Ukrajine

NETKY.SK • 30 Júl 2024, 09:15 • 2 min
Macron žiadal iránskeho prezidenta Pezeškijána, aby nepodporoval ruskú vojnu na Ukrajine

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok vyzval nového iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána, aby nepodporoval ruskú vojnu na Ukrajine. Žiadal ho aj o úsilie na stabilizáciu situácie na Blízkom východe.

slovakia

left justify in out

Macron podľa kancelárie francúzskeho prezidenta Pezeškiánovi povedal, že je potrebné urobiť všetko na zabránenie vojenskej eskalácii medzi Izraelom a Libanonom po sobotňajšom útoku na Izraelom okupovaných Golanských výšinách, z ktorého Izrael viní libanonské hnutie Hizballáh. Macron Irán žiadal, aby prestal podporovať destabilizačné činitele na Blízkom východe.

Nová vojna by podľa francúzskeho prezidenta mala zničujúce dôsledky pre región Blízkeho východu, v ktorom je situácia vyhrotená kvôli vojne v Pásme Gazy.

Macron tiež iránskeho prezidenta žiadal, aby ukončil stupňovanie iránskeho jadrového programu a vyslovil sa za diplomatické riešenie. Požadoval i okamžité prepustenie troch Francúzov, ktorých Irán už dva roky zadržiava. Ich prepustenie je podľa Macronových slov nevyhnutná požiadavka a podmienka na zlepšenie vzťahov medzi Parížom a Teheránom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AFP, Foto: politico.eu
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies