Mallorca nie je na predaj! Proti turistom vyšli do ulíc desiatky tisíc ľudí +VIDEO

NETKY.SK • 22 Júl 2024, 10:17 • 2 min
Mallorca nie je na predaj! Proti turistom vyšli do ulíc desiatky tisíc ľudí +VIDEO

PALMA DE MALLORCA - Desaťtisíce obyvateľov španielskeho ostrova Mallorca demonštrovali v nedeľu večer proti masovej turistike a nedostupnosti bývania. Podľa polície ich bolo 20-tisíc, organizátori tvrdia, že sa zišlo až 50-tisíc protestujúcich. Informujú o tom miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Demonštranti prišli do centra hlavného mesta Palma s transparentmi s nápismi ako „Váš luxus, naša bieda“ alebo „Nechceme byť prví v raste nákladov na bývanie“. Jeden z nápisov kritizoval nízkonákladové letecké spoločnosti.

Účastníci podujatia sa vydali z parku Ses Estacions cez historické centrum Palmy. Niektorí turisti im tlieskali a povzbudzovali ich, iní boli skôr rozladení.

Mallorca je najväčší z ostrovov, ktoré tvoria Baleárske súostrovie. Túto oblasť, kde žije zhruba 1,2 milióna miestnych obyvateľov, vlani navštívilo 18 miliónov rekreantov, z toho 4,6 milióna z Nemecka a 3,4 milióna z Británie.

Zhromaždenie usporiadala skupina s názvom „Menej turistiky, viac života“. Podľa jednej z hlavných organizátoriek Margy Ramisovej, ktorú citoval denník Mallorca Zeitung, sa k akcii pripojilo 100 združení a organizácií.

Pred dvoma mesiacmi demonštrovalo v Palme asi 25 000 ľudí s heslami „Povedzme dosť!“ a „Mallorca nie je na predaj!“. Podobná nespokojnosť panuje aj v ďalších španielskych turistických metropolách, ako je Barcelona a Málaga, a tiež na Kanárskych ostrovoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK, Mallorca Zeitung, Foto: Cyprus Mail / Reuters / Stringer
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies