Messiho vilu na Ibize posprejovali klimatickí aktivisti. Ide o nelegálnu stavbu? + VIDEO

NETKY.SK • 8 August 2024, 16:08 • 3 min
Messiho vilu na Ibize posprejovali klimatickí aktivisti. Ide o nelegálnu stavbu? + VIDEO

MADRID - Vo vyhlásení skupina uviedla, že chcela poukázať na zodpovednosť bohatých za klimatickú krízu tým, že sa zamerala na nehnuteľnosť, ktorá je podľa nej nelegálnou stavbou.

slovakia

left justify in out

Klimatickí aktivisti v utorok posprejovali na španielskom ostrove Ibiza vilu, ktorá patrí argentínskej futbalovej hviezde Lionelovi Messimu. S hnevom na to zareagoval argentínsky prezident Javier Milei.

Skupina Futuro Vegetal zverejnila video, na ktorom pred domom neďaleko zátoky Cala Tarida na západnom pobreží ostrova stoja dvaja aktivisti s nápisom "Pomôžte planéte – Jedzte bohatých – Zrušte políciu". Na záberoch posprejovali bielu fasádu budovy červenou a čiernou farbou.

Vo vyhlásení skupina uviedla, že chcela poukázať na "zodpovednosť bohatých za klimatickú krízu" tým, že sa zamerala na nehnuteľnosť, ktorá je podľa nej "nelegálnou stavbou".

Futuru Vegetal citovala správu Medzinárodnej charitatívnej organizácie Oxfam z roku 2023, podľa ktorej jedno percento najbohatšej svetovej populácie vyprodukovalo v roku 2019 rovnaké množstvo uhlíkových emisií ako dve tretiny najchudobnejšieho obyvateľstva. Chudobní ľudia navyše trpia "najhoršími dôsledkami" klimatickej krízy, dodali aktivisti.

Na incident s hnevom reagoval Milei, ktorý na sociálnej sieti kritizoval "komunistov, ktorí chcú vraždiť bohatých a zrušiť políciu, aby ukončili klimatické zmeny".

"Pri tomto zbabelom a šialenom incidente stojím s Messiho rodinou," napísal argentínsky prezident. Zároveň požiadal španielsku vládu, aby garantovala bezpečnosť Argentínčanov žijúcich v Španielsku.

Messi, ktorý v súčasnosti hrá za futbalový klub Inter Miami, údajne kúpil luxusnú nehnuteľnosť na Ibize v roku 2022 od švajčiarskeho podnikateľa za zhruba 11 miliónov eur.

Podľa španielskych médií však vile chýba dokument vydaný miestnymi úradmi, podľa ktorého je vhodná na bývanie. Niekoľko miestností v objekte totiž majiteľ postavil bez stavebného povolenia.

Skupina Futuro Vegetal zorganizovala v minulosti desiatky podobných protestov. Jej aktivisti sa napríklad v roku 2022 prilepili rukami k rámom obrazov španielskeho maliara Francisca Goyu v madridskom múzeu Prado.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: AFP, Foto: .surinenglish.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies