Krvavé strety v Pakistane: 18 mŕtvych po dvoch dňoch bojov medzi militantmi a bezpečnostnými silami

NETKY.SK • 20 September 2024, 19:18 • 2 min
Krvavé strety v Pakistane: 18 mŕtvych po dvoch dňoch bojov medzi militantmi a bezpečnostnými silami

ISLAMABÁD - Pri dvoch samostatných zrážkach medzi militantmi a bezpečnostnými silami v severozápadnej pakistanskej provincii Chajbar Pachtunchvá zahynulo vo štvrtok a v piatok šesť vojakov a 12 teroristov, uviedla pakistanská armáda vo vyhlásení.

slovakia

left justify in out

K stretom došlo v militantmi zasiahnutých okresoch Južného Vaziristanu a susedného Severného Vaziristanu hraničiaceho s Afganistanom. Medzi zranenými sú najmenej štyria vojaci, ktorých označili za "vážne zranených".

V piatok teroristi zaútočili na kontrolné stanovište bezpečnostných síl v okrese Južný Vaziristan v provincii, čo vyvolalo prestrelku a viedlo k zabitiu siedmich militantov, uviedlo vo vyhlásení vojenské mediálne oddelenie Inter-Services Public Relations (ISPR).

Viacerí miestni bezpečnostní predstavitelia potvrdili agentúre VOA obete pod podmienkou zachovania anonymity, pretože neboli oprávnení hovoriť s médiami.

Pri druhom incidente, ktorý sa stal vo štvrtok, bezpečnostné sily odhalili pohyb piatich teroristov, ktorí sa pokúšali preniknúť cez pakistansko-afganskú hranicu v okrese Severný Vaziristan.

Infiltranti boli obkľúčení, keď účinne zasiahli a po intenzívnej prestrelke boli všetci piati zabití, uviedla ISPR. U zabitých militantov bolo nájdené aj veľké množstvo zbraní, munície a výbušnín. V súčasnosti prebiehajú operácie na odstránenie ďalších teroristov nachádzajúcich sa v oblasti, uviedla ISPR.

K zodpovednosti za smrtiace násilie sa údajne prihlásili militanti napojení na zakázanú organizáciu Tehrík-i-Taliban Pakistan (TTP).
K zodpovednosti za smrtiace násilie sa údajne prihlásili militanti napojení na zakázanú organizáciu Tehrík-i-Taliban Pakistan (TTP).
Zdroj: VOA

K zodpovednosti za smrtiace násilie sa údajne prihlásili militanti napojení na zakázanú organizáciu Tehrík-i-Taliban Pakistan (TTP). TTP bežne uskutočňuje útoky na bezpečnostné sily a vládne zariadenia v Južnom Vazíristane a okolitých okresoch provincie Chajbar Pachtunchvá, ktorá hraničí s Afganistanom, a hlási sa k nim.

Podľa úradov len tento rok v provincii a na iných miestach Pakistanu pri násilnostiach vedených TTP zahynuli stovky vojakov, policajtov a civilistov. Najnovšia správa provinčného protiteroristického oddelenia dokumentuje smrť najmenej 100 policajtov a rovnakého počtu civilistov za prvých deväť mesiacov roku 2024, pričom stovky ďalších utrpeli zranenia.

Pakistanská vláda tvrdí, že TTP, ktorú OSN označila za globálnu teroristickú organizáciu, organizuje útoky zo svojich afganských útočísk s pomocou vodcov radikálneho hnutia Taliban v susednej krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, VOA, Foto: Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies