Minister zdravotníctva Kamil Šaško: Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti nie je na stole

NETKY.SK • 23 Október 2024, 18:32 • 2 min
Minister zdravotníctva Kamil Šaško: Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti nie je na stole

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Kamil Šaško po rokovaní vlády oznámil, že plán na transformáciu štátnych nemocníc na akciové spoločnosti sa v najbližšom období neuskutoční. Podmienkou akýchkoľvek diskusií o tejto téme je dôkladný audit aktuálnych podmienok v nemocniciach. Šaško zdôraznil, že štát si musí zachovať plnú kontrolu nad riadením zdravotníctva a odmietol obavy z privatizácie nemocníc.

slovakia

left justify in out

Po stredajšom rokovaní vlády minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) jasne vyhlásil, že transformácia štátnych nemocníc na akciové spoločnosti v najbližšom období nie je na stole. Uistil, že táto téma z jeho úst nikdy nezaznela a zdôraznil potrebu dôkladného procesného auditu a analýzy aktuálnych podmienok v nemocniciach pred akoukoľvek diskusiou.

Podľa Šaška by bola podmienkou akejkoľvek diskusie o transformácii vykonanie majetkového auditu, auditu finančných tokov a analýzy zamestnaneckých pomerov v nemocniciach. "Keď budú tieto fakty na stole, tak potom sa budeme baviť aj so zástupcami odborárov a odborníkmi," povedal minister. Cieľom diskusie je efektívnejšie riadenie štátnych nemocníc.

Minister odmietol obavy z privatizácie nemocníc. "Pre mňa silný štát v zdravotníctve znamená, že štát má plnú kontrolu nad riadením a procesmi v štátnych nemocniciach," dodal Šaško, čím potvrdil postoj strany Hlas, ktorá sa zasadzovala za silný verejný sektor.

Minister upozornil na narastajúci dlh slovenských nemocníc a hrozbu pokuty zo strany Európskej komisie. "Prijatie konkrétnych krokov je nevyhnutné a diskutujeme o tom s Európskou komisiou a ministerstvom financií," priblížil.

Šaško sa tiež vyjadril k možnostiam hľadania úspor v zdravotníctve, pričom spomenul plán na zavedenie centrálneho obstarávania zdravotníckeho materiálu a štandardizáciu zmlúv na prístup nových liekov na trh. Taktiež avizoval, že proces DRG (diagnózovo súvisiaca skupina) je na stole a potrebuje prispôsobenie optimalizácii siete.

Návrh na transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti bol predstavený vládou v rámci konsolidačného balíka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZ SR, Foto: FB/Kamil Šaško
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies