Rezort financií určil limit výdavkov pre rozpočet

NETKY.SK • 28 Jún 2024, 16:12 • 2 min
Rezort financií  určil limit výdavkov pre rozpočet

BRATISLAVA - Minister financií SR Ladislav Kamenický dnes podpísal dokumenty, ktoré sú určené pre všetky ministerstvá, úrady a inštitúcie, ktoré sú financované z rozpočtu verejnej správy. Ide o určenie takzvaných výdavkových limitov na rok 2024.

slovakia

left justify in out

Týmto krokom tak formálne dochádza k naplneniu zákona o rozpočtových pravidlách. Určenie limitu výdavkov je jeden z nástrojov, ktorý ministerstvu financií pomôže s postupným ozdravovaním verejných financií. Je to aj zároveň jeden z cieľov Plánu obnovy a odolnosti SR.

Výdavkové limity pripravilo ministerstvo financií v rámci reformy fiškálnych pravidiel Európskej únie. Výdavkové limity sa zjednodušene povedané stávajú akousi brzdou pri nadmernom vynakladaní verejných zdrojov.

Výdavkové limity sa v praxi počas predchádzajúcich rokov neuplatňovali, keďže existovala výnimka z dôvodu pandémie a energetickej krízy. Predchádzajúce vlády tak neboli nútené dodržiavať požadované limity výdavkov a aj z toho dôvodu sa medzi rokmi 2020 a 2023 výrazne zhoršil stav verejných financií v oblasti deficitu aj dlhu SR.

Od roku 2024 však výnimka na uplatňovanie limitov skončila a štáty EÚ sa už opäť musia riadiť schválenými limitmi, ktoré im podľa zložitých výpočtov určujú, koľko financií môžu použiť na výdavky štátu.

Výdavkové limity by mali spolu s plánovanou konsolidáciou prispieť k postupnému ozdraveniu verejných financií, ku ktorému sa zaviazala vláda SR aj vo svojom Programovom vyhlásení vlády SR. Výdavkové limity tak korešpondujú s plánom postupného zníženia deficitu verejnej správy na úroveň pod 3 % HDP do roku 2027 a následnom znižovaní dlhu SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo financií SR, Foto: hlavnydennik.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies