Mjanmarská junta žiada o pomoc po ničivých záplavách: Zvrat po rokoch blokovania humanitárnej pomoci

NETKY.SK • 14 September 2024, 09:40 • 2 min
Mjanmarská junta žiada o pomoc po ničivých záplavách: Zvrat po rokoch blokovania humanitárnej pomoci

V dôsledku katastrofálnych záplav, ktoré zasiahli Mjanmarsko a vyhnali z domovov viac ako 235 000 ľudí, šéf junty prekvapivo požiadal o zahraničnú pomoc. Krajina, už dlhodobo zasiahnutá konfliktom, čelí ďalšej kríze, keďže tajfún Yagi spôsobil rozsiahle škody a zosuvy pôdy.

slovakia

left justify in out

Šéf mjanmarskej junty prekvapivo požiadal o zahraničnú pomoc po ničivých záplavách, ktoré zasiahli krajinu a pripravili o domov viac ako 235 000 ľudí, ako v sobotu informovali štátne médiá.
„Vládni predstavitelia musia kontaktovať cudzie krajiny, aby zaistili záchranu obyvateľov a pomoc pri zmiernení následkov pre obete povodní," vyhlásil generál Min Aun Hlain, vodca mjanmarskej junty.

Záplavy, ktoré spôsobil smrtiaci tajfún Yagi, donútili viac ako 235 000 ľudí opustiť svoje domovy, čím sa ešte viac prehĺbilo utrpenie krajiny, ktorá je v konflikte od roku 2021, keď moc prevzala armáda.

Junta priznala, že stratila kontakt s niektorými časťami krajiny a preveruje správy o desiatkach ľudí zasypaných pri zosuvoch pôdy v centrálnej Mandalejskej oblasti, kde prebieha ťažba zlata.

Doteraz mjanmarská armáda vždy bránila zahraničnej humanitárnej pomoci. Minulý rok dokonca pozastavila cestovné povolenia pre humanitárne skupiny, ktoré sa pokúšali pomôcť približne miliónu ľudí postihnutých cyklónom na západe krajiny.

Podobná situácia nastala v roku 2008 po cyklóne Nargis, ktorý zabil najmenej 138 000 ľudí. Vtedajšia junta čelila obvineniam z blokovania humanitárnej pomoci a odmietania prístupu humanitárnych pracovníkov a zásob do postihnutých oblastí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: AFP, Foto:malaymail
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies