Moravskosliezsky kraj vyhlásil stav nebezpečenstva kvôli hrozbe storočnej vody

NETKY.SK • 14 September 2024, 16:00 • 2 min
Moravskosliezsky kraj vyhlásil stav nebezpečenstva kvôli hrozbe storočnej vody

V Moravskosliezskom kraji bol v sobotu vyhlásený stav nebezpečenstva z dôvodu hrozby, že prietoky vody môžu prekročiť úroveň storočnej vody. Minister životného prostredia upozorňuje na nutnosť preventívnych opatrení a možné vyhlásenie stavu nebezpečenstva aj v ďalších oblastiach.

slovakia

left justify in out

Moravskosliezsky kraj na severovýchode Českej republiky vyhlásil v sobotu popoludní stav nebezpečenstva.

Tento krok bol prijatý na výzvu Ústrednej povodňovej komisie a v súvislosti s tým, že kumulačné prietoky v niektorých oblastiach kraja môžu presiahnuť úroveň storočnej vody. 
Stav nebezpečenstva sa vyhlasuje v prípade, že sú ohrozené životy, zdravie, majetok alebo životné prostredie. Ide o najnižší z krízových stavov, ktoré môžu orgány ČR vyhlásiť v reakcii na mimoriadnu udalosť; závažnejšími krízovými stavmi sú núdzový stav, stav ohrozenia štátu a vojnový stav.

Minister životného prostredia Petr Hladík (KDU-ČSL) uviedol, že doteraz spadlo približne 30 percent predpokladaných zrážok. Pôda však je už nasýtená a takmer všetky ďalšie zrážky teraz odtečú povrchovým odtokom.

Doplnil, že nezanedbateľné zrážky Česko čakajú aj v pondelok.
Minister nevylúčil, že stav nebezpečenstva by mohol byť vyhlásený aj v ďalších krajoch. "Sledujeme vývoj na strednej Morave a na južnej Morave," spresnil.

Podľa ministra poľnohospodárstva Mareka Výborného (KDU-ČSL) je potrebné vykonať preventívne opatrenia. "Situácia je najzložitejšia na povodí Odry, v oblasti Krnovska a Opavska, kde nemáme dostatok retenčných priestorov. Nie je možné vylúčiť ani rozsiahle evakuácie občanov," dodal minister.

Minister vnútra Vítem Rakušan (STAN) uviedol, že Česká republika zatiaľ krízovú situáciu zvláda, avšak je potrebné počítať aj s evakuáciami obyvateľstva. Pripomenul, že "každá obec má svoj evakuačný plán."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: iDNES.cz, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies