Musk nazýva austrálsku vládu "fašistami" kvôli zákonu o dezinformáciách

NETKY.SK • 13 September 2024, 09:16 • 2 min
Musk nazýva austrálsku vládu "fašistami" kvôli zákonu o dezinformáciách

SYDNEY - Elon Musk, majiteľ platformy sociálnych médií X, v piatok nazval austrálsku stredoľavú vládu "fašistami" v súvislosti s navrhovanými právnymi predpismi, ktoré majú ukladať pokuty spoločnostiam sociálnych médií za to, že nezabránili šíreniu dezinformácií na internete.

slovakia

left justify in out

Austrálska labouristická vláda vo štvrtok predstavila legislatívu, ktorá by mohla internetovým platformám uložiť pokutu až do výšky 5 % ich celosvetových príjmov za umožnenie šírenia dezinformácií, čím sa pripojila k celosvetovým snahám o obmedzenie technologických gigantov bez hraníc.

Navrhovaný zákon by vyžadoval, aby technologické platformy stanovili kódexy správania, ktoré by zabránili šíreniu nebezpečných lží a boli schválené regulačným orgánom. Regulačný orgán by stanovil vlastné normy, ak by ich platforma nedodržala, a pokutoval by firmy za ich nedodržiavanie.

Musk, ktorý sa považuje za zástancu slobody prejavu, reagoval na príspevok používateľa X, ktorý odkazoval na článok agentúry Reuters o zákone o dezinformáciách, jedným slovom: "Fašisti".

Hovorca ministerky komunikácií Michelle Rowlandovej e-mailom uviedol, že spoločnosti pôsobiace v Austrálii musia dodržiavať austrálske zákony. "Tento návrh zákona zvyšuje transparentnosť a zodpovednosť platforiem pre používateľov a austrálsky ľud," povedal Rowland.

Muskova poznámka o boji proti dezinformáciám vyvolala kritiku a posmech zo strany ostatných vládnych zákonodarcov. "Elon Musk má viac stanovísk k slobode prejavu ako Kámasútra. Keď je to v jeho obchodnom záujme, je zástancom slobody prejavu, a keď sa mu to nepáči... všetko zatvorí," povedal minister pre vládne služby Bill Shorten v raňajkovej relácii Channel Nine.

Platformy sociálnych médií by nemali v mene slobody prejavu zverejňovať podvodný obsah, falošné materiály a živé vysielanie násilia, povedal zástupca ministra financií Stephen Jones pre televíziu ABC.

V predchádzajúcom konflikte s austrálskou vládou sa spoločnosť X v apríli obrátila na súd, aby napadla príkaz kybernetického regulátora na odstránenie niektorých príspevkov o pobodaní biskupa v Sydney, čo premiéra Anthonyho Albaneseho prinútilo nazvať Muska "arogantným miliardárom".

Regulačný orgán neskôr stiahol svoju námietku proti spoločnosti X po neúspechu na federálnom súde.

Spoločnosť X zablokovala austrálskym používateľom zobrazenie príspevkov o pobodaní, ale odmietla ich odstrániť globálne s odôvodnením, že pravidlá jednej krajiny by nemali kontrolovať internet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: People / Getty Images / Theo Wargo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies