Na Helsinki vám stačia dva až tri dni: Neminie vás tradičná fínska sauna ani prírodné krásy

NETKY.SK • 29 August 2024, 14:11 • 2 min
Na Helsinki vám stačia dva až tri dni: Neminie vás tradičná fínska sauna ani prírodné krásy

V dosahu hlavného mesta Fínska môžete uniknúť do divokej prírody a vychutnať si typickú fínsku scenériu s krásnymi jazerami, zelenými lesmi a skalnatými skalami. Zbaľte si batoh na nezabudnuteľný rodinný piknik alebo kemping.

slovakia

left justify in out

Helsinki, hlavné mesto Fínska, je fascinujúcim miestom, ktoré kombinuje moderný urbanizmus s bohatou históriou a prírodnými krásami. Nachádza sa na južnom pobreží krajiny, obklopené modrými vodami Fínskeho zálivu. S približne 670 tisíc obyvateľmi sú Helsinki živým centrom kultúry, kuchyne a umenia.

Na juhu Fínska sú Helsinki mestom presláveným krásou svojej krajiny, umením života a architektúrou. To všetko robí z tohto hlavného mesta jedno z najkrajších miest v Európe.
Vďaka múzeám, početným reštauráciám, historickým budovám a otvorenosti voči prírode, Helsinki ponúkajú širokú škálu aktivít, vďaka čomu sú destináciou, ktorá je rovnako vhodná pre sólo cestovateľov, rodiny, milovníkov a priateľov.

Prejdite si históriou za pár dní

Na preskúmanie centra Helsínk stačia dva dni, no na objavovanie niektorých ostrovov v súostroví si nechajte 3 alebo 4 dni. Helsinki sú tiež skvelou bránou na objavovanie zvyšku Fínska, ak si chcete pobyt predĺžiť.

Fínsko je pomerne chladná krajina, preto je najlepšie ísť cez leto, kedy si užijete dlhé dni a príjemné teploty. Navyše vo Fínsku začína nový školský rok začiatkom augusta, takže v auguste sa vyhnete davom lepšie ako v júli. Fínsko má dva úradné jazyky: fínčinu a švédčinu. Najmä v Helsinkách však takmer každý hovorí po anglicky.

Helsinki založil v roku 1550 švédsky kráľ Gustav I Vasa pod názvom „Helsingfors“, aby sa stali strategickým prístavom na Baltskom mori. Keď Švédsko v roku 1809 prehralo vojnu proti Ruskej ríši, Helsingfors sa stal hlavným mestom autonómneho veľkovojvodstva a značne sa rozrástol. Keď Fínsko v roku 1917 získalo nezávislosť, mesto sa stalo hlavným mestom novovzniknutej republiky.

Farebné, čisté a minimalistické prímorské mesto Helsinki má návštevníkom čo ponúknuť. Okamžite si všimnete, aké je hlavné mesto plné prírody a pokoja, najmä preto, že ohromnú tretinu plochy tvorí zeleň. 

Helsinská katedrála

Helsinská katedrála, fínsky nazývaná Helsingin tuomiokirkko, je fínska evanjelická luteránska katedrála, ktorá sa nachádza v časti Kruununhaka v centre Helsiniek. Katedrála bola pôvodne postavená v rokoch 1830 až 1850 ako pocta veľkovojvodovi Ruska cárovi Nikolasovi I. Aj preto bol kostol známy pod názvom „Kostol Sv. Nikolasa“ až do roku 1917, kedy vyhlásilo Fínsko svoju nezávislosť.

Budova je postavená v neoklasicistickom štýle a vďaka svojej vysokej zelenej kopule, ktorá je obklopená štyrmi menšími kopulami, je dominantou celého mesta. Celá stavba bola navrhnutá architektom menom Carl Ludvig Engel, ktorý navrhol aj niekoľko okolitých budov a okrem iného aj známe Senátne námestie. Dnes je kostol najmä turistickým cieľom, ročne ho navštívi vyše 350 000 ľudí, niektorí preto, aby sa zúčastnili náboženských podujatí, ale väčšinu návštevníkov tvoria turisti. Kostol sa používa na bohoslužby, ale aj na špeciálne udalosti ako sú napríklad svadby. 

Vstupné sa pohybuje od 5 € do 8 € v závislosti od ročného obdobia. Najvyššie je počas hlavnej letnej sezóny.
Je to tiež len kúsok od parku Esplanadi a Trhového námestia v centre Helsínk.

Sibeliov pamätník

Jednou z najúžasnejších vecí v Helsinkách je Sibeliov pamätník venovaný slávnemu fínskemu skladateľovi Jeanovi Sibeliusovi. Masívna socha, ktorú vytvorila Eila Hiltunen, je poctou Sibeliovmu hudobnému odkazu. Abstraktné umelecké dielo, ktoré pripomína zvukovú vlnu, pozostáva z viac ako 600 organových píšťal z nehrdzavejúcej ocele. Môžete sa pod ne dokonca postaviť a hľadať jedinečnú perspektívu.

Je súčasťou prímorského parku Sibelius Park, ktorý je v skutočnosti veľmi blízko Café Regatta. Okrem toho je to jedna z najlepších bezplatných atrakcií v Helsinkách, takže ju nepreskočte!
Počas leta je tu zmrzlinové auto a niektorí ľudia predávajú suveníry. V zime je to o niečo tichšie.

Nezabudnite na fínsku saunu

Povinným zážitkom vo Fínsku je návšteva sauny! Sauny majú vo fínskom živote významný kultúrny význam. Odhaduje sa, že Fínsko má viac sáun ako áut. Nie je to len o relaxe, ale aj o socializácii, oddychu a dokonca aj o spojení s prírodou. Navyše sú tieto sauny plné terapeutických výhod. Je známe, že zlepšujú krvný obeh, uvoľňujú svaly, čistia pokožku a podporujú celkovú pohodu.

Tradičná fínska sauna zahŕňa cykly horúcej pary, po ktorých nasleduje osviežujúce opláchnutie v studenej vode pred návratom na ďalšie sedenie. Väčšina Fínov uprednostňuje prirodzené  ponory v ľadových vodách  alebo váľanie sa v snehu, známe ako „avanto“.

Národný park Nuuksio

Nuuksio lake highland je veľmi blízko Helsínk, no svojou atmosférou má naozaj ďaleko od ruchu mesta. Nuuksio je v mnohých ohľadoch jednou z najdôležitejších prírodných lokalít Fínska. 

Národný park Nuuksio je prírodným pokladom v metropolitnej oblasti. Je to ideálne miesto na oddych a objavovanie zázrakov severskej divočiny. Rozhodnite sa pre autobus namiesto auta, aby ste našli cestu do Nuuksio. Navštívte fínske prírodné centrum Haltia a vyskúšajte jednu z mnohých značených trás. Služby sú v oblasti dostupné po celý rok, avšak v blízkosti nie sú žiadne obchody s potravinami, takže v prípade, že sa plánujete zastaviť na piknik pri ohnisku na to určenom, nezabudnite si priniesť jedlo a nápoje so sebou!

Zažite zábavu nočných Helsínk

Keď slnko zapadne, pulzujúci nočný život v Helsinkách ožije. Vďaka trendovým barom, hudobným podnikom a klubom Fíni vedia, ako sa dobre zabaviť! Nezabudnite to nasať poslednú noc v Helsinkách.

Navyše, mestské svetlá odrážajúce sa nad vodou a len energia nočných Helsínk si vyžaduje túlanie sa, ak nechcete ísť piť. Navštívte The Riff, kde nájdete skvelý bar inšpirovaný rock-n-rollom s kokteilmi a remeselným pivom.  Bar Bronda je tiež jedným z najlepších barov v Helsinkách, ak chcete niečo trochu elegantnejšie s DJom a vinárňou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: culturezvous.com, thespiritedexplorer.com. foto: bubo.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies