Na kúpu nového bytu potrebujú Slováci takmer 13 hrubých ročných miezd

NETKY.SK • 7 August 2024, 12:59 • 2 min
Na kúpu nového bytu potrebujú Slováci takmer 13 hrubých ročných miezd

BRATISLAVA - Slovensko už nie je na absolútnom chvoste rebríčka v nedostupnosti bývania, predbehli nás Česi. Vyplýva to z údajov najnovšieho vydania Property Index spoločnosti Deloitte. Podľa nej Slováci potrebujú na kúpu nového bytu 12,7 hrubých ročných miezd, Česi si musia našetriť o 0,6-násobok viac.

slovakia

left justify in out

"Možnosť kúpiť si nový byt s rozlohou 70 metrov štvorcových je najmenej dostupná pre obyvateľov Českej republiky," uvádza spoločnosť s tým, že na vlastné bývanie si Česi musia našetriť až 13,3-násobok svojej hrubej ročnej mzdy, čo je najviac zo všetkých sledovaných európskych krajín. Slovensko s 12,7 hrubými ročnými mzdami sa tak po svojom minuloročnom prvenstve zaradilo na druhé miesto rebríčka.

Kúpiť si byt je najviac dostupné pre obyvateľov Dánska a Nórska, kde je na vlastné bývanie potrebných menej ako päť hrubých ročných miezd.

"V porovnaní hlavných miest je zatiaľ stále najnáročnejšie nadobudnúť vlastné bývanie pre obyvateľov Amsterdamu. Na nový byt si tam človek musí našetriť až 15,1 priemerných hrubých ročných miezd," dodáva spoločnosť. Za holandskou metropolou nasledujú Praha, Atény a na štvrtom mieste rebríčka sa nachádza Bratislava (12,9 hrubých ročných miezd).

Najdostupnejšími európskymi metropolami, pokiaľ ide o možnosť kúpiť si byt s rozlohou 70 metrov štvorcových sú opäť Rím a Oslo, ktoré znova nepreskočili hranicu ôsmich hrubých ročných miezd.

"Minulý rok sme na Slovensku mohli pozorovať pokles aktivity na hypotekárnom trhu a nárast v segmente nájomného bývania. Mnoho ľudí očividne dospelo k rozhodnutiu odložiť nákup vlastného bytu a uprednostniť prenájom. Toto správanie vychádza z predpokladu, že v budúcnosti príde k zníženiu úrokových sadzieb hypotekárnych úverov," vysvetľuje Dagmar Yoder, lokálna partnerka a advokátka Deloitte na Slovensku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Deloitte, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies