Na OH štartujú aj Rusi, ktorí podporujú vojnu, uvádza analýza. Pochybil olympijský výbor?

NETKY.SK • 29 Júl 2024, 16:39 • 2 min
Na OH štartujú aj Rusi, ktorí podporujú vojnu, uvádza analýza. Pochybil olympijský výbor?

PARÍŽ - Medzinárodný olympijský výbor uisťoval pred hrami v Paríži, že výber Rusov a Bielorusov, ktorí budú môcť pretekať pod piatimi kruhmi, bude veľmi prísny. Denník The Moscow Times ale upozornil, že vo Francúzsku závodia aj športovci, ktorí preukázateľne vyjadrili podporu invázii na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na pokračujúcu vojnu na UkrajineRusi a Bielorusi vylučovaní z popredných medzinárodných súťaží. Na prebiehajúcej olympiáde v Paríži môžu športovci z týchto krajín vystupovať len pod neutrálnou vlajkou. Nemohli sa zúčastniť úvodného ceremoniálu a pri ich prípadnom víťazstve nebude počuť ruskú hymnu.

Medzinárodný olympijský výbor navyše prísne strážil, akí konkrétni športovci z Ruska a Bieloruska sa budú môcť pod piatimi kruhmi objaviť. Nakoniec povolenie dostalo 36 ruských reprezentantov, z ktorých 15 sa hier zúčastňuje.

Jednou z hlavných podmienok pre povolenie štartu malo byť, že športovci nesmú vyjadrovať podporu invázii na Ukrajinu a že sa dištancujú od vojenských aktivít svojej rodnej krajiny.

MOV pochybil, tvrdí analýza

Lenže filter športovcov nebol podľa denníka The Moscow Times dostatočný. Ľudskoprávna organizácia Global Rights Compliance uviedla, že podmienky v skutočnosti spĺňa iba päť športovcov. Tlačila preto na olympijský výbor, aby rozhodnutie preskúmal.

"Jedinými športovcami, ktorí nie sú v dokumentácii uvedení, sú kanoista Zachar Petrov, cyklista Gleb Syrica a tenisti Daniil Medvedev, Roman Safiullin a Jekaterina Alexandrovová," informoval ruský nezávislý denník.

Ostatní mali podmienky porušiť a napriek tomu na olympijských hrách bojujú o medaily. Najčastejšie údajne športovci porušili podmienky pre štart v Paríži tým, že na sociálnych sieťach „lajkovali“ príspevky, ktoré podporovali ruskú agresiu na Ukrajine.

Cyklistka Alena Ivančenková a tenistky Diana Šnaiderová, Mirra Andrejevová a Jelena Vesninová podľa analýzy „lajkovali“ provojnové príspevky na Instagrame a X.

Ďalší športovci údajne podporili ruskú vojnu ešte priamočiarejšie. Gymnastka Anžela Bladcevová sa zúčastnila súťaže v skokoch na trampolíne „Nádeje Ruska 2“ v Krasnodarskom kraji v roku 2023, kde vystúpila pred symbolom „Z“, ktorý na sebe nesú invázne vojenské vozidlá.

Medzinárodný olympijský výbor napriek tomu uistil, že všetci športovci boli preskúmaní „v súlade s rozhodnutím EB MOV a stanovenými zásadami“. Ruskí športovci sa priamo v dejisku olympijských hier stretávajú s negatívnymi reakciami. Prejavilo sa to už v sobotu pri pretekoch v bazéne. Zatiaľ čo ostatní športovci vítali pri predstavovaní davy, vo chvíli, keď vyšli von ruskí plavci, hala stíchla.

Ukrajina vyslala najmenšiu výpravu v histórii, pod piatimi kruhmi sa predstaví 140 športovcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Moscow Times, Foto: Le Monde / AP / Michel Euler
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies