Na Slovensku sa pripravuje systém redistribúcie potravinovej pomoci: Koniec PLYTVANIA

NETKY.SK • 26 September 2024, 10:17 • 2 min
Na Slovensku sa pripravuje systém redistribúcie potravinovej pomoci: Koniec PLYTVANIA

BRATISLAVA - ÚSV ROS sprostredkúva medzisektorovú komunikáciu a podporuje vytváranie medzisektorovej spolupráce a koordinácie, s dôrazom na poskytovanie služieb vo verejnom záujme zo strany mimovládnych neziskových organizácií.

slovakia

left justify in out

Slovensko sa plánuje zaradiť medzi krajiny, ktoré aktívne riešia čoraz závažnejší problém s potravinovými prebytkami a ich plytvaním. Návrh systému redistribúcie potravinovej pomoci je cieľom národného projektu

"REDIPOM – Vytvorenie návrhu jednotného systému redistribúcie potravinovej pomoci," ktorý z prostriedkov Európskej únie v rámci Programu Slovensko 2021 – 2027 spoločne realizujú Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS) a Platforma potravinovej pomoci Slovensko (PPPS). 

"V okolitých krajinách je už takýto systém zavedený a prináša pozitívne výsledky v oblasti znižovania environmentálnej záťaže, pomoci ľuďom v núdzi, ale aj vytvárania podmienok na prehĺbenie spolupráce medzi štátom, samosprávou, neziskovým sektorom a podnikateľským prostredím," informovala Alexandra Kolarik, výkonná riaditeľka PPPS.

"Národný projekt je výsledkom spoločného úsilia a spolupráce ÚSV ROS a PPPS, ktorú sme 25. septembra 2024 potvrdili podpisom Memoranda o spolupráci," konštatovala  Simona Zacharová, splnomocnenkyňa vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Zdroj: ÚSV ROS

Výstupom národného projektu bude návrh jednotného systému redistribúcie potravinovej pomoci, ktorý umožní sprístupnenie bezpečných a výživovo hodnotných potravín ľuďom v núdzi na území celého Slovenska (vrátane potravinových púští a hladových dolín) prostredníctvom návrhu vybudovania a fungovania stabilnej infraštruktúry pre redistribúciu potravinových prebytkov. 

"Realizáciou národného projektu sa prispeje k zastaveniu plytvania potravinami v prvovýrobe, potravinárstve, distribúcii a maloobchode a s tým súvisiacej minimalizácii tvorby potravinového odpadu," doplnila Simona Zacharová, splnomocnenkyňa vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti.

ÚSV ROS sprostredkúva medzisektorovú komunikáciu a podporuje vytváranie medzisektorovej spolupráce a koordinácie, s dôrazom na poskytovanie služieb vo verejnom záujme zo strany mimovládnych neziskových organizácií. 

Účasť ÚSV ROS na implementácii projektu zabezpečí, že aktivity budú prebiehať participatívne, teda so zapájaním všetkých subjektov, ktorí majú na vznik efektívneho systému vplyv a záujem: mimovládne neziskové organizácie vrátane cirkevných, mestá a obce, ako aj aktéri z komerčného prostredia – napr. obchodné reťazce.  

Zdroj: ÚSV ROS

Záujmové združenie právnických osôb PPPS na druhej strane je unikátnym subjektom, ktorý spája skúsenosti viacerých organizácií v oblasti poskytovania sociálnej pomoci ľuďom v núdzi, distribúcie darovaných potravín i v environmentálnych témach.

Zároveň PPPS poskytuje ľudské kapacity a expertízu v oblasti predchádzania plytvaniu potravinami, infraštruktúru i technické vybavenie potrebné pre distribúciu potravín. 

Národný projekt súčasne ponúka príležitosť na efektívnu medzirezortnú spoluprácu a reaguje na požiadavky a koncepčné materiály Ministerstva vnútra, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, Ministerstva životného prostredia a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. 

Projekt podporený z prostriedkov Európskej únie v rámci Programu Slovensko 2021 – 2027 vo výške 3 598 373 eur bude prebiehať v období 36 mesiacov od novembra 2024 do októbra 2027.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ÚSV ROS, Foto: ÚSV ROS
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies