Náhle ticho: Tragická smrť Karla Heřmánka otriasla svetom umenia + VIDEÁ

NETKY.SK • 25 August 2024, 14:15 • 2 min
Náhle ticho: Tragická smrť Karla Heřmánka otriasla svetom umenia + VIDEÁ

Český herec Karel Heřmánek, ktorý svojím talentom obohatil divadlo aj film, tragicky ukončil svoj život na strelnici pri Prahe. Vo veku 76 rokov odišla výrazná osobnosť českého umenia, zanechávajúc za sebou nezmazateľnú stopu v srdciach divákov aj kolegov. Smútok rodiny a blízkych je obrovský, rovnako ako bolesť, ktorá zasiahla celé umelecké spoločenstvo.

slovakia

left justify in out

Na strelnici v Jevanoch pri Prahe došlo v sobotu 24. augusta doobeda k tragédii.

Podľa informácií si český populárny herec Karel Heřmánek podľa očitých svedkov obrátil zbraň na seba a stlačil spúšť.

Mal 76 rokov.

Hovorkyňa stredočeskej polície Barbora Schneeweissová uviedla: Včera (24. 8. 2024) dopoludnia sme boli privolaní na strelnicu, kde muž ročník 1947 obrátil proti sebe zbraň a vystrelil. Napriek veľkej snahe sa ho už nepodarilo zachrániť."

Blízki to oznámili prostredníctvom oznamu Divadla Bez zábradlí, ktoré Karel Heřmánek spolu so svojou manželkou, moderátorkou Hanou Heřmánkovou, založili: „Včera dopoludnia nás tragicky opustil náš milovaný manžel, otec a starý otec Karel Heřmánek. Bolesť, ktorá nás zasiahla, je nezmerateľná."

Karla Heřmánka si budeme navždy pamätať z desiatok kultových filmových príbehov.

Medzi jeho nezabudnuteľné úlohy patrí stvárnenie Lucifera v rozprávke S čerty nejsou žerty (1984) a jeho výkon vo filme Karla Kachyňu Smrť krásnych srncov, Krakonoš a lyžníci, Fešák Hubert, Na pytlácke stezce, Smrt stopařek a veľa ďalších. V populárnom televíznom seriáli Profesionáli prepožičal svoj hlas britskému hercovi Martinovi Shawovi, ktorý stvárnil postavu detektíva Doylea.

Práve v dabingovom štúdiu sa zoznámil so svojou druhou manželkou Hanou.

Karel Heřmánek sa narodil 17. októbra 1947 v Prahe a je absolventom brnenskej Janáčkovej akadémie múzických umení (1972), kde boli jeho spolužiakmi dnes už legendárni herci Jiří Bartoška, Pavel Zedníček, Jana Švandová a ďalší.

Vytvoril stovky divadelných postáv, exceloval napríklad v hre Milana Kunderu s Jiřím Bartoškou Jakub a jeho pán (1975, 2005, televízny záznam 2014).

Podľa českých médií mal Karel Heřmánek zdravotné problémy. Naposledy ho v máji tohto roku postihol tragický zápal trojklanného nervu, ktorý mu spôsobil ochrnutie polovice tváre.

Z prvého manželstva mal dve dcéry a z druhého manželstva s Hanou Heřmánkovou troch synov, ktorí prevzali vedenie Divadla Bez zábradlí v centre Prahy.

„Mávam ti do neba, môj milovaný tatko,“ napísal na Facebooku český režisér Jiří Strach, ktorý si s Heřmánkom zahral v legendárnej snímke Smrt krásných srnců jeho syna. Rola v tomto filme patrila medzi Heřmánkove najznámejšie. Počas svojej dlhej a plodnej kariéry sa však zapísal do sŕdc tisícok fanúšikov, ale aj kolegov.

Heřmánkovi kolegovia a priatelia sú z jeho smrti v šoku.

Začiatkom leta sa totiž ešte zúčastnil filmového festivalu v Karlových Varoch a nič nenasvedčovalo tomu, že by mal nejaké psychické problémy.

 „To je v prdeli, čo sa mu stalo? Je to veľmi smutné, vážme si každý jeden deň života," uviedla zhrozená Jiřina Bohdalová.

Obdobne reagovala herečka Dana Morávková. „Milovala som ho. Hrať s ním bol splnený sen."

 Úprimnú sústrasť rodine vyjadril aj herec a principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text/Foto: Divadla Bez zábradlí
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies