Napätie okolo moldavských volieb: Obvinenia z manipulácie a zásahov do výsledkov

NETKY.SK • 21 Október 2024, 15:03 • 2 min
Napätie okolo moldavských volieb: Obvinenia z manipulácie a zásahov do výsledkov

Úrady v Moskve v pondelok vyhlásili, že tesný výsledok moldavského ústavného referenda o členstve v EÚ „vyvoláva otázky“ a zároveň odmietli obvinenia moldavskej prezidentky Maiy Sanduovej zo zasahovania Ruska do nedeľňajších prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

Po sčítaní takmer 99 % hlasov v referende, v ktorom sa Moldavčanov pýtali, či by mala byť do ústavy vložená klauzula definujúca vstup do EÚ ako národný cieľ, sa do vedenia dostalo „áno“ s 50,31 % odovzdaných hlasov, uviedli v pondelok skoro ráno volebné orgány.

V prezidentských voľbách, ktoré sa konali v nedeľu spolu s referendom, sa žiadnemu z 11 kandidátov nepodarilo získať viac ako 50 % hlasov. Druhé kolo volieb sa preto uskutoční 3. novembra medzi Maiou Sanduovou, ktorá získala približne 42 % hlasov, a proruským bývalým prokurátorom Alexandrom Stoianoglom, ktorý získal približne 26 % hlasov.

Moldavské voľby neboli slobodné a ich výsledky ukázali „ťažko vysvetliteľný“ nárast hlasov v prospech prezidentky Maiy Sanduovej a Európskej únie, uviedol v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Vidíme mechanicky ťažko vysvetliteľný nárast počtu hlasov v prospech Sanduovej a tých účastníkov referenda, ktorí uprednostnili orientáciu na EÚ,“ povedal Peskov.

V kľúčovom moldavskom referende o vstupe do Európskej únie hlasovala za „áno“ tesná väčšina 50,17 %, ukázali v pondelok takmer konečné výsledky. Sanduová predtým vyhlásila, že nedeľňajšie hlasovanie bolo poznačené „bezprecedentným“ vonkajším zasahovaním. Peskov označil moldavskú volebnú kampaň za „neslobodnú“ a vyjadril sa, že opozícii bola odopretá možnosť viesť kampaň a že bola vystavená represiám zo strany úradov. „Boli prenasledovaní, uvrhnutí do väzení, vypočúvaní, nevpustení do krajiny, médiá boli zatvorené, internetové zdroje zablokované, a tak ďalej,“ povedal Peskov.

V pondelok v skorých ranných hodinách sa Sanduová obrátila na moldavských občanov s vyhlásením, že existujú „jasné dôkazy“, že zločinecké skupiny spolupracujúce so „zahraničnými silami nepriateľskými našim národným záujmom“ sa snažili kúpiť 300 000 hlasov.

„Ak tvrdí, že hlasy nedostala kvôli určitým zločineckým skupinám, musí predložiť dôkazy,“ povedal Peskov. „A bolo by dobré, keby pani Sanduová vysvetlila taký veľký počet hlasov, ktoré nesúhlasia s jej líniou. Sú to tiež zločinecké skupiny? Alebo chce povedať, že moldavskí občania, ktorí ju nepodporujú, sú spojení so zločineckými gangmi? Je tu veľa otáznikov.“ Toto tvrdenie však platí obojstranne a tak budeme sledovať ako sa celá situácia vyvinie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: The Moscow Times, Reuters, Foto: X / East European Strategic Forum
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies