Nárast dopytu po dovolenkových balíkoch: Ceny leteniek a hotelov tlačia ľudí k all-inclusive ponukám

NETKY.SK • 24 August 2024, 12:35 • 2 min
Nárast dopytu po dovolenkových balíkoch: Ceny leteniek a hotelov tlačia ľudí k all-inclusive ponukám

Cestovné kancelárie zaznamenávajú výrazný nárast záujmu o kompletné dovolenkové balíky, čo súvisí s rastúcimi cenami leteniek a hotelov. Po rokoch individuálneho plánovania sa čoraz viac ľudí vracia k hotovým ponukám, ktoré ponúkajú fixné náklady a jednoduchšie riešenie problémov. Tento trend sa počas tohtoročného leta ešte viac zvýšil, najmä kvôli pokračujúcim výzvam v leteckej doprave a inflácii.

slovakia

left justify in out

Po rokoch, keď si cestovatelia sami plánovali svoje dovolenky, zaznamenávajú spoločnosti v cestovnom ruchu výrazný nárast dopytu po hotových dovolenkových balíkoch.

Tento trend je spôsobený hlavne prudkým rastom cien hotelov a leteniek a problémami v leteckej doprave.

Cestovné kancelárie z toho ťažia zvýšením svojich ziskov.

Kombinácia krízy v oblasti životných nákladov, štrajkov na letiskách a technických problémov s lietadlami pridáva na atraktivite dovoleniek s pevnou cenou, ktoré neobsahujú nečakané dodatočné náklady. Taktiež ponúkajú jednoduchšie odškodnenie v prípade problémov.

Trend návratu k hotovým dovolenkovým balíkom, ktorý sa začal minulý rok, sa počas tohto leta ešte zrýchlil. Tento rok je pritom najrušnejší od pandémie COVID-19.

"Viac ľudí začalo rezervovať zájazdy od čias covidu," potvrdil Stuart Hatcher, hlavný ekonóm spoločnosti IBA na analýzu údajov v letectve.

Fixné náklady a výhodné ceny sú pre spotrebiteľov atraktívne. "V období vysokej inflácie, aké sme zažili v posledných dvoch rokoch, umožňujú dovolenkové balíky efektívnejšie plánovať rozpočet," uviedla Caroline Bremnerová, senior manažérka Euromonitor pre cestovanie.

Cestovné kancelárie tvrdo vyjednávajú s hotelmi, dopravcami a ďalšími partnermi, aby znížili náklady.

Oživenie záujmu o dovolenkové balíky je pozitívnym signálom pre cestovný ruch, najmä vzhľadom na obavy z poklesu nadšenia pre leteckú dopravu po pandémii a zvýšení cien leteniek. Ceny leteniek po pandémii, najmä v Európe a Severnej Amerike, prudko vzrástli.

Hospodárske výsledky veľkých leteckých spoločností za druhý štvrťrok ukázali na náročnejšie trhové podmienky v letectve.

Rovnaký nárast záujmu zaznamenávajú aj prevádzkovatelia výletných lodí. Spoločnosti ako Norwegian Cruise Line Holdings, Carnival a Royal Caribbean Group už zvýšili svoje predpovede ročného zisku, keďže záujem o ich plavby rastie.

Dovolenkové balíky najčastejšie oslovujú osoby s nižším až stredným príjmom, ktoré hľadajú kompletné ponuky s all inclusive a aktivitami pre rodiny, ako sú plážové kluby.

Medzi najobľúbenejšie destinácie patria Grécko, Taliansko a Španielsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Reuters, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies