ANO dominovalo krajským voľbám v Česku, Babiš ďakuje voličom + VIDEO

NETKY.SK • 22 September 2024, 13:35 • 2 min
ANO dominovalo krajským voľbám v Česku, Babiš ďakuje voličom  + VIDEO

Hnutie ANO vyhralo voľby v desiatich z 13 českých krajov, získajúc celkovo 292 mandátov. Andrej Babiš, líder hnutia, vyjadril na sociálnej sieti X svoju vďaku voličom. "Ďakujem! Ďakujem moc všetkým, ktorí nás volili," uviedol. Strana si v Moravsko-sliezskom a Karlovarskom kraji zabezpečila takú silnú podporu, že môže vládnuť sama.

slovakia

left justify in out

Hnutie ANOtriumfovalo v desiatich z 13 krajov, kde sa konali krajské voľby v Česku. Podľa údajov Českého štatistického úradu a portálu Novinky.cz hnutie celkovo získalo 292 mandátov.

Andrej Babiš, líder ANO, na sociálnej sieti X verejne poďakoval voličom za podporu. Vo dvoch krajoch, konkrétne v Moravsko-sliezskom a Karlovarskom, ANO získalo väčšinu a môže tak vládnuť bez koalície.
Na druhej strane, hnutie ANO nedokázalo zvíťaziť v troch krajoch Juhočeskom, Juhomoravskom a Libereckom. V Libereckom kraji uspela s malým náskokom regionálna strana Starostové pro Liberecký kraj (SLK).

V Juhomoravskom kraji vyhrala koalícia SPOLU a v Juhočeskom kraji porazila ANO Občianska demokratická strana (ODS), ktorej lídrom je premiér Petr Fiala.

Hajtman Juhočeského kraja Martin Kuba z ODS oznámil, že strana nebude tvoriť koalíciu, pretože získala vyše 47,5 % hlasov, čo jej umožňuje vládnuť samostatne.

Celková účasť v krajských voľbách bola 32,9 %, čo je menej v porovnaní s predošlými voľbami, kedy hlasovalo takmer 38 % voličov.

Vo voľbách ANO jasne dominovalo, keď získalo vyše 842 900 hlasov, zatiaľ čo druhá ODS si zabezpečila len 106 mandátov s vyše 140 500 hlasmi. Premiér Fiala uznal, že ANO v týchto voľbách nepochybne posilnilo.

Česká pirátska strana zaznamenala neúspech a jej predsedníctvo ponúklo svoje funkcie k dispozícii. "Predsedníctvo Pirátskej strany reflektuje zlý výsledok v krajských voľbách," povedal predseda Ivan Bartoš pre Českú televíziu.
Súčasne sa v Česku konali aj voľby do tretiny Senátu, v ktorých hlasovalo približne 30,5 % voličov. Postup do druhého kola si zabezpečilo viacero kandidátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: Novinky.cz, Foto: Víkend
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies