Navštívte moderné Poľsko: Bohatá história krásnej metropoly, ktorá nezaspala v minulosti

NETKY.SK • 20 Október 2024, 11:13 • 3 min
Navštívte moderné Poľsko: Bohatá história krásnej metropoly, ktorá nezaspala v minulosti

Vďaka svojej osobitej architektúre a pútavej histórii, ktorá je stále prítomná vo všetkých kútoch mesta, je Krakov jednou z najúžasnejších a najprekvapivejších metropol v Európe. Staré mesto Krakova, zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO, je plné nádherných gotických, barokových a renesančných budov.

slovakia

left justify in out

Krakov, jedno z najstarších a najkrajších miest v Poľsku, je skutočnou perlou strednej Európy. Toto mesto, ktoré bolo založené v 7. storočí na Wawelskom vrchu, má bohatú históriu, ktorá siaha až do čias legendárneho princa Krakusa, ktorý podľa povesti zabil draka Smok Wawelski.

Mesto má kontinentálne podnebie, takže váš zoznam sa bude značne líšiť v závislosti od ročného obdobia, v ktorom cestujete. Zimy sú chladné a zasnežené, často s prenikavým ľadovým vetrom, zatiaľ čo letá môžu byť spálené. Väčšinu času sú vrstvy kľúčové, s výnimkou najteplejších mesiacov, kedy všetko, čo budete chcieť, je ľahké a priedušné letné oblečenie. Teplý nepremokavý kabát, čiapka a rukavice sú na jeseň a zimu nevyhnutnosťou.

Na celoročné lejaky si prineste dáždnik alebo bundu do dažďa. Krakov je väčšinou neformálny, ale ak máte v úmysle vyraziť na klubovú scénu, zvážte, či si so sebou neprinesiete nejaké elegantné oblečenie.

Bohatá história krásneho Krakova

V 10. storočí sa Krakov stal súčasťou Poľského kráľovstva a v roku 1038 sa stal jeho hlavným mestom. V 13. storočí bolo mesto dvakrát zničené Mongolmi, ale vždy bolo znovu vybudované. V roku 1257 získal Krakov mestské práva podľa Magdeburského práva, čo mu umožnilo rýchly rozvoj. V 14. storočí kráľ Kazimír III. Veľký založil Krakovskú univerzitu, druhú najstaršiu univerzitu v strednej Európe.

Krakov bol hlavným mestom Poľska až do roku 1596, keď kráľ Zygmunt III. Vasa presunul hlavné mesto do Varšavy. Počas rozdelenia Poľska v 18. storočí sa Krakov stal súčasťou Rakúska, ale v roku 1918 sa vrátil do Poľska. Počas druhej svetovej vojny bol Krakov okupovaný Nemeckom, ale na rozdiel od mnohých iných poľských miest nebol výrazne poškodený.

Krakovská bazilika Panny Márie, ktorá sa nachádza na námestí Plac Mariacki, leží len cez cestu od ďalšieho architektonicky príjemného miesta uctievania.
Krakovská bazilika Panny Márie, ktorá sa nachádza na námestí Plac Mariacki, leží len cez cestu od ďalšieho architektonicky príjemného miesta uctievania.
Zdroj: foto: sumfinity.com

Dokonalá pohostinnosť

Na rozdiel od miest ako Londýn a New York, kde je nadviazanie konverzácie s cudzími ľuďmi obrovské faux pas, najmä vo verejnej doprave, Krakovčania sú zdvorilá a prístupná partia, ktorá sa skutočne baví s cudzincami a radi vám poradia, ak sa stratíte.

Skrátka, Poliaci zdieľajú rovnakú úroveň pohostinnosti, akú sme našli v krajinách po celom svete. Medzi poľskými ľuďmi sme zaznamenali nepopierateľný pocit hrdosti. Cenia si svoje tradície a vedia byť citliví na kritiku.

Preskúmajte Etnografické múzeum

Nápadité a zábavné Etnografické múzeum, ktoré sídli v kazimierzskej radnici zo 16. storočia, vás vpustí do sveta rôznych kultúr v regiónoch Krakova, Podhalia a Sliezska. Na troch poschodiach nájdete reprodukcie poľských sedliackych domov v životnej veľkosti a pohľady do vidieckeho života v Poľsku 19. storočia prostredníctvom pôsobivej zbierky ľudového umenia a krojov. Návšteva v nedeľu je bezplatná.

Bolo založená v roku 1888. Zbierka pozostáva z ľudového umenia, krojov, remesiel, sôch, obrazov, nábytku, textilu, keramiky, nástrojov a hračiek z Poľska, Európy, Afriky, Austrálie, Oceánie a Latinskej a Južnej Ameriky.






Nápadité a zábavné Etnografické múzeum, ktoré sídli v kazimierzskej radnici zo 16. storočia, vás vpustí do sveta rôznych kultúr v regiónoch Krakova, Podhalia a Sliezska.
Nápadité a zábavné Etnografické múzeum, ktoré sídli v kazimierzskej radnici zo 16. storočia, vás vpustí do sveta rôznych kultúr v regiónoch Krakova, Podhalia a Sliezska.
Zdroj: foto: expedia.co.uk

Navštívte Wawelský hrad a katedrálu

Pri návšteve Krakova by ste nemali vynechať Wawelský hrad a katedrálu, ktoré boli sídlom poľských kráľov a miestom korunovácie a pohrebu mnohých poľských kráľov. Hlavné námestie (Rynek Główny), najväčšie stredoveké námestie v Európe, je obklopené historickými budovami, reštauráciami a kaviarňami. Na námestí sa nachádza aj Sukiennice, historická tržnica. Kazimierz, historická židovská štvrť, je dnes plná kaviarní, galérií a synagóg a je skvelým miestom na prechádzky a objavovanie histórie židovskej komunity v Krakove. 

Krakov má svoju vlastnú hymnu, Hejnał Mariacki, ktorá sa každú hodinu ozýva z veže Mariánskeho kostola. Táto tradičná poľská melódia sa náhle preruší na pamiatku trubača, ktorý varoval mesto pred mongolským útokom. Hlavné námestie v Krakove je najväčším stredovekým námestím v Európe, s rozlohou 40 000 štvorcových metrov.

Mesto je známe svojimi holubmi, ktoré sú všadeprítomné a často sa stávajú terčom vtipov miestnych obyvateľov. V historickej tržnici Sukiennice je skrytý nôž, ktorý podľa legendy symbolizuje spravodlivosť a ochranu mesta.

 

Ikona celého Poľska sa vypína na skale, ktorá je stará viac ako 150 miliónov rokov. Pôvodnými obyvateľmi tohto komplexu boli Slovania. Podľa legendy ich z hradu vyhnal drak, ktorý sa zabýval v podzemnej jaskyni a obyvateľov okolia terorizoval.
Ikona celého Poľska sa vypína na skale, ktorá je stará viac ako 150 miliónov rokov. Pôvodnými obyvateľmi tohto komplexu boli Slovania. Podľa legendy ich z hradu vyhnal drak, ktorý sa zabýval v podzemnej jaskyni a obyvateľov okolia terorizoval.
Zdroj: foto: zlavomat.sk

Vyskúšajte FixBus

Krakov je mesto, ktoré ponúka bohatú históriu, nádherné pamiatky a množstvo zaujímavostí. Či už ste milovníkom histórie, kultúry alebo jednoducho hľadáte krásne miesto na návštevu, Krakov vás určite nesklame.
Ak plánujete cestu do Krakova zo Slovenska, máte niekoľko možností. Najjednoduchším spôsobom je cestovať vlakom alebo autobusom FlixBus, ktorý ponúka priame spojenie z Bratislavy do Krakova, pričom cesta trvá približne 6 hodín. Alternatívne môžete využiť vlakové spojenie, ktoré trvá približne 6 hodín a 18 minút s prestupom v Breclavi. 

Pre tých, ktorí preferujú rýchlejšiu cestu, je možné letieť z Bratislavy do Krakova s prestupom vo Viedni, čo trvá približne 4 hodiny a 22 minút. Cesta autom trvá približne 4 hodiny a 15 minút, pričom vzdialenosť medzi Bratislavou a Krakovom je približne 282 kilometrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: lonelyplanet.com, introducingkrakow.com, thetimes.com. titulná foto: trade.gov.pl
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies