Nemecká ministerka zahraničných vecí vyjadruje zahanbenie nad rastúcim antisemitizmom

NETKY.SK • 6 Október 2024, 10:45 • 2 min
Nemecká ministerka zahraničných vecí vyjadruje zahanbenie nad rastúcim antisemitizmom

Annalena Baerbocková, nemecká ministerka zahraničných vecí, označila útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael z minulého roka za kľúčový moment v dejinách židovského národa a Nemecka. V článku pre nemecký týždenník vyjadrila znepokojenie nad rastúcim antisemitizmom v Nemecku a potvrdila, že bezpečnosť Izraela je súčasťou záujmov nemeckého štátu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa vyjadrila, že útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael z minulého roka považuje za významný moment v dejinách nielen židovského národa, ale aj Nemecka. Zahanbujú ju rastúce antisemitské útoky, ktoré sa v Nemecku odohrávajú.

V článku, ktorý Baerbocková napísala pre nemecký týždenník Bild am Sonntag, označila masaker zo 7. októbra za zlomový bod pre Židov i Nemcov, ktorý predstavuje rozdelenie na obdobie "pred" a "po".

Ministerka vyjadrila svoje obavy nad tým, že Židia v Nemecku sa cítia menej bezpečne, a že počet antisemitských útokov sa zvyšuje. Upozornila tiež na skutočnosť, že na nemeckých uliciach sa oslavujú rakety vypálené proti Izraelu.
"Sme proti tomu. S plnou silou zákona," zdôraznila Baerbocková a zároveň odkázala izraelskému ľudu: "Stojíme pri vás." Podľa jej slov je bezpečnosť Izraela súčasťou záujmov nemeckého štátu.
Ministerka zahraničných vecí dodala, že Izrael má právo na sebaobranu voči násiliu zo strany Hamasu, ako aj raketovému teroru Iránu a Hizballáhu.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po masakri, pri ktorom 7. októbra 2023 zahynulo viac ako 1200 ľudí v blízkosti Izraela, ktorí boli zabití bojovníkmi Hamasu a inými palestínskymi skupinami. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva kontrolovaného Hamasom pri následnej izraelskej ofenzíve v Gaze zahynulo takmer 42 000 Palestínčanov.

Annalena Baerbocková
Annalena Baerbocková
Zdroj: Wikipedie


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: DPA, Foto: X/ DEV
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies