Nemecký kancelár Scholz sa obáva nárastu krajnej pravice v regionálnych voľbách

NETKY.SK • 2 September 2024, 15:31 • 2 min
Nemecký kancelár Scholz sa obáva nárastu krajnej pravice v regionálnych voľbách

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz označil výsledky dvoch regionálnych volieb, ktoré priniesli veľké víťazstvo krajne pravicovej AfD a straty pre jeho koalíciu, za „trpké“ a vyzval hlavné strany, aby vytvorili vlády bez „pravicových extrémistov".

slovakia

left justify in out

Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa stala prvou krajne pravicovou stranou, ktorá od druhej svetovej vojny zvíťazila vo voľbách do krajinského parlamentu v Nemecku. V Sasku skončila tesne druhá za konzervatívcami, ukázali neskoré nedeľné prognózy.

AfD, ktorú bezpečnostné úrady v oboch východonemeckých spolkových krajinách považujú za „pravicovo-extrémistickú“, však pravdepodobne nebude schopná vládnuť, keďže ostatné strany s ňou doteraz odmietali spolupracovať na vytvorení väčšiny.

Napriek tomu by nacionalistická, protiimigračná a Rusku naklonená strana mohla mať v oboch štátoch dostatok kresiel na to, aby mohla blokovať rozhodnutia vyžadujúce dvojtretinovú väčšinu, ako napríklad menovanie sudcov alebo najvyšších bezpečnostných predstaviteľov, čo by jej dalo bezprecedentnú moc.

„Výsledky AfD v Sasku a Durínsku sú znepokojujúce,“ uviedol Scholz vo vyhlásení pre agentúru Reuters. Spresnil, že hovoril ako zákonodarca za svojich stredoľavicových sociálnych demokratov (SPD).

„Naša krajina si na to nemôže a nesmie zvyknúť. AfD škodí Nemecku. Oslabuje hospodárstvo, rozdeľuje spoločnosť a ničí povesť našej krajiny.“

Vzhľadom na to, že do nemeckých parlamentných volieb zostáva rok, nedeľňajšie výsledky potrestali Scholzovu roztrieštenú koalíciu, čo by mohlo prehĺbiť vnútorné boje.

 

Najvyšší kandidát pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke​ v Durínsku.
Najvyšší kandidát pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke​ v Durínsku.
Zdroj: Reuters

Všetky tri vládnuce strany stratili hlasy, pričom len jeho SPD pohodlne prekonala 5 % hranicu potrebnú na zotrvanie v parlamentoch oboch spolkových krajín.

Populistický ľavicový nováčik, Aliancia Sahry Wagenknecht (BSW), ktorú založila bývalá členka východonemeckej komunistickej strany, si vo svojich prvých krajinských voľbách viedla lepšie ako všetci traja koaliční partneri a obsadila tretie miesto.

„Nedeľné výsledky volieb sú trpké - aj pre nás,“ povedal Scholz. Poznamenal však, že hrozivejšie predpovede, podľa ktorých by SPD mohla prvýkrát vypadnúť zo zemského parlamentu, sa nenaplnili.

Mladší koaliční partneri Zelení a pro-podnikateľsky orientovaní slobodní demokrati vypadli z durínskeho krajinského snemu.

Nedeľňajšie výsledky by tiež mohli vyvinúť tlak na vládu, aby bola prísnejšia v otázke prisťahovalectva, a zintenzívniť diskusiu o podpore Ukrajiny, teda o otázkach, ktoré dominovali predvolebnej kampani.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: Reuters / Borut Zivulovic
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies