Nový indonézsky prezident Prabowo Subianto zložením prísahy odštartoval najväčší kabinet za posledných 57 rokov

NETKY.SK • 22 Október 2024, 16:27 • 2 min
Nový indonézsky prezident Prabowo Subianto zložením prísahy odštartoval najväčší kabinet za posledných 57 rokov

JAKARTA - Prezident Indonézie Prabowo Subianto zložil prísahu v najväčšom kabinete od roku 1966, ktorý pozostáva z 109 členov. Subianto, ktorý sa stal ôsmym prezidentom najväčšej ekonomiky juhovýchodnej Ázie, označil svoj kabinet za "červeno-biely", čo odkazuje na farby indonézskej vlajky. V jeho vládnej zostave sa nachádzajú aj politici z koalície siedmich strán, ktoré podporili jeho volebné víťazstvo

slovakia

left justify in out

"Novopečený" prezident Prabowo Subianto zložil v pondelok prísahu v najväčšom indonézskom kabinete od roku 1966, ktorého 109 členov predstavuje jeho prísľub silnej vlády. V nedeľu neskoro večer oznámil zloženie svojho kabinetu a nazval ho "červeno-biely kabinet", čo odkazuje na farby indonézskej vlajky.

Subianto sa v nedeľu stal ôsmym prezidentom najväčšej ekonomiky juhovýchodnej Ázie.

Kabinet Subiantovho predchodcu Joka Widoda mal 34 ministrov a vedúcich vládnych agentúr. Subiantov kabinet je najväčší od roku 1966, keď prvý indonézsky prezident Sukarno v mimoriadne napätej politickej situácii po neúspešnom štátnom prevrate v roku 1965 vytvoril zostavu 132 ministrov. Takzvaný Dwikorov kabinet 2 bol odvolaný o mesiac neskôr.

Widodo a Subianto sú bývalí rivali, pričom druhý menovaný prehral dva volebné súboje v rokoch 2014 a 2019.

Obaja súperi sa politicky spojili, keď si Subianto vybral Widodovho syna za svojho protikandidáta a bývalý prezident podporil Subianta namiesto kandidáta z jeho vlastnej bývalej strany.

Zahraničná politika nezapájania sa

Vo svojom nedeľňajšom prejave Subianto potvrdil nezúčastnený postoj Indonézie na svetovej scéne. Zároveň vyjadril podporu palestínskemu ľudu a oznámil, že Jakarta je pripravená poskytnúť Gaze ďalšiu pomoc.

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili aj britský minister zahraničných vecí David Lammy a čínsky viceprezident Han Zheng.

Delegáciu USA zastupovali Linda Thomas-Greenfieldová, veľvyslankyňa USA pri OSN, a admirál Samuel Paparo, veliteľ amerického indo-tichomorského veliteľstva.

Subianto predtým uskutočnil svoju prvú zahraničnú návštevu Číny po svojom volebnom víťazstve pred ôsmimi mesiacmi. Navštívil aj Rusko a Austráliu, kde podpísal kľúčovú bezpečnostnú dohodu.

Parker Novak, nerezidentný spolupracovník Atlantickej rady, poukázal na to, že Subianto sa bude musieť "vyrovnať s nevyhnutným napätím medzi rozsiahlymi hospodárskymi vzťahmi svojej krajiny s Čínou a rastúcimi bezpečnostnými vzťahmi so Spojenými štátmi a Austráliou".

"Chcem vytvoriť silnú vládu, ktorá by zjednotila našu multikultúrnu spoločnosť a rôzne politické záujmy," povedal Subianto pred tým, ako minulý týždeň pozval viac ako 100 ľudí na rozhovor do svojej rezidencie. "Musí to byť veľká koalícia a niektorí povedia, že môj kabinet je tučný."

Vo vláde sú politici z koalície siedmich strán, ktoré podporili jeho víťazstvo vo februárových voľbách, a osobnosti spriaznené s Widodovým kabinetom, ktoré boli opätovne vymenované, aby pokračovali vo svojej práci aj počas Subiantovho prezidentovania. Podľa analytikov ide o politickú odmenu Widodovi za jeho tichú podporu vo voľbách.

Nový indonézsky prezident Prabowo Subianto (v modrom) naznačil, že bude na svetovej scéne odvážnejší ako jeho predchodca.
Nový indonézsky prezident Prabowo Subianto (v modrom) naznačil, že bude na svetovej scéne odvážnejší ako jeho predchodca.
Zdroj: Farnce 24 / AFP / Bay Ismoyo


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, DW, Foto: CTV News / AP Photo / Achmad Ibrahim
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies