Nový systém bude varovať pred požiarmi a povodňami: Rezort spustil verejné obstarávanie

NETKY.SK • 12 September 2024, 14:02 • 2 min
Nový systém bude varovať pred požiarmi a povodňami: Rezort spustil verejné obstarávanie

BRATISLAVA - Rezort pôvodne plánoval spustenie systému na začiatku leta 2022.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra SR plánuje do konca septembra tohto roka spustiť verejné obstarávanie na nový varovný systém pre obyvateľstvo. "Testovaciu fázu Systému varovania SK-Alert, predtým známeho ako Reverse 112, by sme mohli spustiť na prelome rokov 2024 a 2025," uviedol hovorca ministerstva Matej Neumann.

Systém by v prípade mimoriadnych situácií, ako sú povodne či požiare, upozorňoval obyvateľov prostredníctvom SMS správ.

Rezort podľa Neumanna pokryje takmer všetky výdavky z eurofondov. "Predpokladané náklady na projekt sú približne 3,24 milióna eur, pričom viac ako 95 percent bude hradených z európskych finančných prostriedkov z Programu Slovensko 2021 – 2027," vysvetlil.

Neumann tiež zdôraznil, že ministerstvo spolupracuje s Ministerstvom dopravy SR a Výskumným ústavom spojov v Banskej Bystrici. "Spoločne pripravujeme technickú normalizačnú informáciu, aby boli operačné systémy mobilných telefónov správne nastavené na implementáciu Európskeho systému varovania verejnosti," dodal.

SK-Alert bude doplnkovým varovným systémom a neplánuje nahradiť existujúce spôsoby varovania obyvateľstva. Rezort pôvodne plánoval spustenie systému na začiatku leta 2022.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj. MV SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies