O prezidentovi Litvy rozhodnú voliči v druhom kole

NETKY.SK • 13 Máj 2024, 08:19 • 2 min
O prezidentovi Litvy rozhodnú voliči v druhom kole

VILNIUS - O budúcom prezidentovi Litvy rozhodnú voliči v druhom kole volieb. Stretnú sa v ňom úradujúci prezident Gitanas Nauséda a premiérka Ingrida Šimonyté. Na základe takmer úplných výsledkov hlasovania o tom v pondelok (13. 5.) informovali agentúry AFP a Reuters.

slovakia

left justify in out

Víťazom prvého kola prezidentských volieb sa stal s výrazným náskokom Nauséda, ktorého podporilo viac ako 44 percent voličov. Úradujúca premiérka získala necelých 20 percent hlasov.

O prezidentský úrad v tejto pobaltskej krajine sa uchádzalo celkovo osem kandidátov. Keďže žiaden z nich nezískal viac ako 50 percent hlasov, uskutoční sa 26. mája druhé kolo volieb.

Litva, členská krajina Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, zdieľa spoločné hranice s ruskou exklávou Kaliningrad i s Bieloruskom, ktoré je blízkym spojencom Moskvy. Vilnius patrí od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu k najvernejším podporovateľom Kyjeva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR, Foto: lrt.lt
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies