Ochranári podporili obnovu prírodnej hodnoty biotopu Belianskych lúk

NETKY.SK • 17 Október 2018, 09:50 • 2 min
Ochranári podporili obnovu prírodnej hodnoty biotopu Belianskych lúk

SPIŠSKÁ BELÁ - Správa Tatranského národného parku (TANAP) pokračuje v realizácii opatrení zameraných na ochranu vzácnych a ohrozených biotopov, rastlín a živočíchov.

slovakia

left justify in out

"V prírodnej rezervácii Belianske lúky sme s pomocou krovinorezov a ručného náradia aspoň sčasti podporili obnovu prírodnej hodnoty biotopu," informoval riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

 

img

Riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko

Zdroj: TASR

 

Existencia vzácnych druhov tam podľa neho závisí od pravidelnej starostlivosti o tieto biotopy. Nie na celej ploche chráneného územia sa v súčasnosti tradične hospodári, ako to bolo v minulosti. "Je preto potrebné starať sa aj o časti územia, kde tradičné hospodárenie absentuje, a pravidelne odstraňovať aspoň výmladky drevín. Brzdením prirodzene prebiehajúcich sukcesných procesov a potláčaním konkurenčne silnejších druhov sa zachovávajú vhodné podmienky pre existenciu vzácnych druhov, udržuje sa optimálny vodný režim a prispieva to k zachovaniu vzácnych slatinných biotopov," ozrejmil Majko.

 

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Národná prírodná rezervácia Belianske lúky na podhorí Tatier je známa nielen svojráznymi biotopmi, flórou i faunou, ale aj vďaka tomu, že ide o najväčšie zachované slatinné rašelinisko na Slovensku. Bližšie spoznať krásy tejto lokality umožňuje turisticko-náučný chodník, ktorý sa začína pri cyklotrase medzi Spišskou Belou a Tatranskou Kotlinou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnišová Lucia
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies